Verstrekken E-Id’s komt op gang na lange vertraging

Dagelijks nemen tientallen burgers hun E-ID’s in ontvangst bij de diverse Bureaus voor Burgerzaken. Na een hele lange vertraging is de productie op gang gekomen nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken blanco ID-kaarten binnenkreeg. Bij het hoofdkantoor van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is het aardig druk in de ochtenduren bij de ID-afdeling. In de middaguren is het veel rustiger. Burgers hebben maanden moeten wachten op hun elektronische ID-kaart. 

Tegenover Dagblad Suriname deden burgers die in de rij stonden hun verhaal; “Ik check al enkele weken op de website of mijn ID af is, steeds stond er, in behandeling. Maar, begin dit jaar zag ik eindelijk dat het af was. Ik ben vandaag geweest en de dienstverlening was goed. Ik moest wachten en mijn vingerafdrukken geven. Ik ben blij dat ik eindelijk mijn kaart heb”, vertelt Anouskha G. opgelucht.

Een andere bezoekster, Natalie B., die ook wacht op haar ID, vertelt: “De dame bij de balie had beloofd dat mijn ID in juli 2023 af zou zijn. Maar het heeft veel langer geduurd. Ik heb eindelijk een sms gekregen, dus ik ben gekomen. Ik ben in december persoonlijk gaan informeren bij de ID-kaart afdeling aan de mr. Jagernath Lachmonstraat. Er waren enorme rijen daar. Maar ik kreeg te horen dat er nog geen materiaal was. Gelukkig is het probleem opgelost.” 

Het CBB heeft inmiddels bekendgemaakt dat zij nog tot en met 30 maart, het langere openingstijden hanteert voor het aanvragen en afhalen van een ID-kaart. De verlengde openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot en met 17.30 uur en op de zaterdag van 8.00 tot 17.30 uur.

Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat er een aanvang is gemaakt met het inlopen van een enorme achterstand. Er is veel te doen geweest rond ID-kaarten. Het parlement heeft vorig jaar de ID-kaartenwet 2018 gewijzigd. De wijziging houdt in, dat de oude ID-kaarten geldig zijn tot en met eind dit jaar, in plaats van maart 2022.

In het parlement werd aangegeven dat het Servische bedrijf Vlatacom, dat materiaal levert voor de E-ID, verklaard heeft dat er een stagnatie was in het aanleveren van de chips door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

error: Kopiëren mag niet!