Lafbekken zijn het

Bijna dagelijks wordt de Surinaamse samenleving, al jaar en dag, geconfronteerd met berichten in de media over overvallen op woningen en personen. Het lijkt schering en inslag te zijn en veelal gaat er grof geweld mee gepaard. Niemand wordt gespaard. Onlangs werd nog een bejaarde dame met een rollator ruw in haar woningen overvallen en beroofd. Beelden van de overval gingen snel viraal. Vaak is de buit gering en wordt al genoegen genomen met een paar SRD’s en een mobiele telefoon.

Nu en dan kunnen overvallers vrij snel na een overval in de kraag worden gevat, nu en dan wordt een overvaller onder vuur genomen door een bewoner, maar meestal blijven de daders uit de handen van politie en justitie. 

Door de samenleving gaat weer een gevoel van onveiligheid en dat gevoel wordt de laatste tijd ook nog eens extra verwoord en benadrukt door parlementariërs in De Nationale Assemblee die met regelmaat vragen om extra maatregelen, extra surveillances, extra zichtbare agenten in de straten van buurten van Paramaribo.

Het was dinsdagochtend 30 januari weer raak. Drie criminelen overvallen rond vier uur in de ochtend de bewoonster van een woning te Abrabroki, Paramaribo. De vrouw werd met de kolf van een vuurwapen op het hoofd geslagen en moest medisch worden behandeld. Ook hier was de buit ‘gering’: vier ringen, een halsketting, een paar telefoons en wat geld.

Meerdere daders

Het is opmerkelijk, dat negen van de tien van dit soort overvallen wordt  gepleegd door meerdere daders. Zelden is er sprake van één overvaller. Dat kan leiden tot de conclusie, dat deze figuren laf zijn, lafbekken dus. Kennelijk durven ze niet alleen een overval te plegen en vormen ze simpelweg kleine bendes, dan durven ze wel. Overvallen op woningen worden over het algemeen gepleegd door meerdere daders, tot zelfs vier of vijf personen. Het is zielig. 

Kleinzielige angsthazen

Wat zijn het voor jongens en mannen die in kleine bendes de overvallen plegen? Zijn het kleinzielige angsthazen die niet alleen een bejaarde alleen wonende vrouw durven te overvallen of een alleenstaande moeder en haar jonge kinderen? Figuren die met een, twee, drie of vier en zelfs vijf kompanen iemand overvallen, mishandelen en opgepakt worden, zouden ook zwaarder door een rechter gestraft moeten worden dan iemand die in zijn eentje een overval pleegt. Lafheid dient hard afgestraft te worden. 

Nogmaals, het is vreselijk laf om bewoners met meerdere criminelen te overvallen. De overvallers hebben lak aan wat het met mensen doet die overvallen zijn, geestelijk, psychisch. 

De overvallers kennen en hebben geen gevoelens, zijn te lui om gewoon te gaan werken. Neen, ze willen zich op een vrij eenvoudige wijze verrijken door het aanrichten van schade, leed en angst bij de slachtoffers. 

Lafbekken zouden eens zelf overvallen moeten worden…

Het zijn lafbekken die zelf eens zouden moeten ervaren hoe het is, hoe het voelt, om overvallen te worden. Laat ze ook eens voelen hoe het is om beroofd en mishandeld te worden. Natuurlijk, je gunt dat niemand, maar je zou het wel de overvallers zelf eens gunnen.

PK

error: Kopiëren mag niet!