Rechtszaken tegen Amerikaanse Ondersteuning van Israël

Verschillende rechtszaken roepen de Amerikaanse regering op om de steun aan Israël te staken te midden van kritiek op President Joe Biden wegens het niet aandringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Kritiek op Biden’s strategie in Gaza wordt als “onlogisch” beschouwd door experts, onderstrepend de veiligheidsrisico’s die deze strategie met zich meebrengt, zoals een recente aanval op Amerikaanse troepen bij de grens tussen Jordanië en Syrië.

Meer dan 26.000 Palestijnen, voornamelijk vrouwen en minderjarigen, zijn sinds 7 oktober 2023 omgekomen bij aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Protesten tegen Biden’s steun voor Israël vinden steeds vaker plaats, met onderbrekingen van verkiezingsbijeenkomsten en oproepen tot een wapenstilstand.

Een rechtszaak ingediend door het Center for Constitutional Rights (CCR) tegen hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen, waaronder Biden, bekritiseert hun medeplichtigheid en falen om de “ontvouwende genocide” in Gaza te voorkomen. Een recente hoorzitting in Californië vestigde internationale aandacht op de zaak, met steun van 77 juridische en maatschappelijke groepen wereldwijd. Deze groepen benadrukken dat de VS haar plichten onder internationaal recht schendt door genocide niet te voorkomen en daarin niet medeplichtig te zijn.

Deze rechtszaken vormen enkele van de vele juridische acties in de Verenigde Staten die de steun van het Witte Huis voor de Israëlische aanvallen op Gaza uitdagen. Er lopen ook zaken ten behoeve van Palestijns-Amerikaanse burgers, die de Amerikaanse regering beschuldigen van het niet beschermen van Amerikaanse burgers in Gaza.

error: Kopiëren mag niet!