Ook januari voorbij zonder benoeming korpschef van politie 

Terwijl de samenleving dagelijks wordt opgeschrikt door gruwelijke criminaliteit, schijnt er maar geen schot te zitten in de top van het Korps Politie Suriname. Inmiddels is het vandaag de laatste dag van januari en er is nog altijd geen benoemde Korpschef. 

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gaf begin november te kennen, dat binnen het korps de zoektocht naar een korpschef was gestart in opdracht van president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd had dit in zijn jaarrede aangekondigd, eind september.

Momenteel neemt commissaris Ruben Kensen de functie waar. Hij wordt ondersteund door een interim managementteam met de commissarissen Stanley Changoer (plaatsvervangend korpschef), Bryan Isaacs (directeur Operaties KPS) en Rishi Akkal (directeur Beleidsvoorbereiding en Beheer). De laatste benoemde korpschef was hoofdcommissaris Ruben Prade. 

Dagblad Suriname verneemt uit goed geïnformeerde bronnen dat Commissaris Kensen niet wordt benoemd. Er komt een nieuwe officier in beeld. Binnen het korps zijn er enkele commissarissen die in aanmerking kunnen komen voor nog een ster. De functie van korpschef is immers verbonden aan de rand van hoofdcommissaris van politie, de hoogste politie rang in Suriname. Minister Amoksi gaf aan dat getracht wordt om zo spoedig mogelijk invulling te geven aan de hoogste post bij het KPS. De druk op minister Kenneth Amoksi is groot. 

Aan het eind van 2023 uitte president Santokhi felle kritiek op het functioneren van het ministerie en het Korps Politie Suriname. Santokhi, die oud-politiecommissaris is, heeft gesteld dat er een reorganisatie moet komen van het korps en dat er gewerkt moet worden aan een benoemde korpsleiding.

De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Milando Atompai, heeft ook problemen met de minister. De bevorderingen van politieofficieren vormen een probleem. Atompai heeft meerdere keren publiekelijk fel uitgehaald naar de minister en heeft zijn vertrek vaak geëist. 

error: Kopiëren mag niet!