Troebel water, sterke stuurman: Riad Nurmohamed’s lef in financiële storm

In de schijnwerpers van de aflossing van leningen schuilt een complexe realiteit voor het ministerie van Openbare Werken onder leiding van minister Riad Nurmohamed. Het is tijd om de minister een schouderklopje te geven voor zijn vastberadenheid te midden van uitdagende financiële omstandigheden, terwijl het beleid probeert te navigeren door de troebele wateren van leningen en aflossingen. 

De feiten liegen er niet om: Tijdens de regering Venetiaan I en II zijn voor het ministerie van Openbare Werken 12 leningen genomen met een bedrag van USD 301 miljoen. Vervolgens tijdens de regering Bouterse I en II zijn voor het ministerie van Openbare Werken 58 leningen afgesloten, met een totaalbedrag van USD 1 miljard. Een flinke erfenis, zou je denken. En ja, het aflossen van die schulden brengt behoorlijk wat uitdagingen met zich mee. 

Tot nu toe heeft het ministerie onder beleid van minister Nurmohamed 0 leningen gesloten. Dit was te halen uit de presentatie van de minister tijdens de begrotingsbehandeling 2024. 

De minister verdient een welverdiende pluim voor zijn vastberadenheid en toewijding bij het onderhandelen met schuldeisers en aflossen van de schulden. Ondanks de immense uitdagingen werkt hij hard om het schip van het ministerie in kalmer vaarwater te krijgen. Een ophemeling is hier op zijn plaats voor zijn moed om de koers te corrigeren, zelfs als dit moeilijke beslissingen betekent.

Het aflossen van leningen brengt onvermijdelijk uitdagingen met zich mee, waarbij een aanzienlijk deel van het budget wordt opgeslokt door aflossingen en rentebetalingen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de dienstverlening van het ministerie, maar minister Nurmohamed verdient lof voor zijn openheid over deze moeilijkheden en zijn streven naar duurzame oplossingen. 

Laten we als burgers erkennen dat de minister niet enkel worstelt met financiële erfenissen, maar ook een visie heeft voor de toekomst. Zijn inzet voor transparantie, Publiek-Private Samenwerking (PPP), en zoektocht naar duurzame oplossingen verdienen onze waardering.

In plaats van enkel de troebelheid van aflossingen te zien, laten we de vastberadenheid van minister Nurmohamed erkennen en waarderen. 

Mogen zijn inzet en leiderschap bijdragen aan een helderdere toekomst voor het ministerie van Openbare Werken en ons geliefd Suriname. Ondanks de vele financiële uitdagingen heeft het ministerie van Openbare Werken duidelijk stappen genomen om de dienstverlening aan de samenleving voort te zetten. We zien projecten die gerealiseerd zijn en het ministerie is zichtbaar aanwezig. 

Als gewone burger juich ik de inzet van de minister toe en hoop ik op verdere vooruitgang in de ontwikkeling van ons geliefde Suriname. Laten we samenwerken voor een welvarende toekomst.

J. Geerlings

error: Kopiëren mag niet!