Minister Ramdin’s reactie op Israëlisch-Palestijns conflict wekt gemengde gevoelens

Minister Albert Ramdin ontving vrijdag 26 januari de niet-residerende ambassadeur van Israël, Itai Bardov, wiens standplaats Panama is, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Het doel van dit bezoek was om de samenwerking en betrokkenheid tussen Suriname en Israël te verdiepen. 

Minister Ramdin benadrukte het belang van de bilaterale relaties, gebaseerd op functionele samenwerking op gebieden zoals technische bijstand, capaciteitsopbouw, landbouw en gezondheidszorg. Hij gaf aan dat Suriname geïnteresseerd is in het versterken van samenwerking in landbouw, met name watermanagement in de rijstsector, en het verkennen van handels- en investeringsmogelijkheden.

Tevens werd het recente conflict tussen Hamas en Israël aangehaald, waarbij Suriname zijn medeleven toonde en terroristische aanslagen veroordeelde, dit allemaal vanuit een standpunt van morele en humanitaire overwegingen, en niet vanuit politieke motivatie. Suriname riep op tot veilige toegang tot humanitaire hulp en respect voor internationaal humanitair recht, in lijn met het Verdrag van Genève. De minister herbevestigde de noodzaak van een tweestatenoplossing voor vrede tussen Israël en Palestina, volgens relevante resoluties van de Verenigde Naties, en benadrukte het streven naar een spoedig staakt-het-vuren, zo bericht het ministerie van BIBIS.

Van de redactie:

Tijdens de ontmoeting met de Israëlische ambassadeur heeft Ramdin de gevoelens van Suriname ten aanzien van het lopende conflict tussen Israël en Palestina uitgedrukt. Hoewel hij het leed zei te betreuren dat Israëlische burgers hebben ondergaan, is er aanzienlijke kritiek op het uitblijven van een expliciete oproep voor een staakt-het-vuren, vooral met betrekking tot de IDF-operaties Israel Defence Forces) in Gaza waarbij binnen 112 dagen meer dan 26.200 burgers, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn gedood en 64.797 gewonden zijn gevallen.

De minister sprak over moraliteit en humanitaire overwegingen maar liet na om nadrukkelijk de mensenrechtenschendingen aan beide zijden van het conflict aan te kaarten. Deze omvattende benadering is cruciaal voor een evenwichtige en duidelijke communicatie van Suriname’s standpunt op het internationale toneel.

Suriname heeft de staat Palestina erkend binnen de grenzen van vóór 1967, die momenteel door Israël bezet zijn. De minister herhaalde de steun van Suriname voor een tweestatenoplossing, zoals breed gedragen door de internationale gemeenschap. Echter, recente opmerkingen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die een tweestatenoplossing afwees, en suggesties van een Israëlische minister om nucleaire wapens in te zetten tegen Palestijnen, werden niet direct aangepakt.

Ondertussen heeft de Surinaamse regering een verzoek van de Palestijnse autoriteiten om een Palestijnse ambassadeur in Suriname toe te staan – ingediend tijdens de vorige regeringsperiode – nog niet behandeld. Volgens minister Ramdin is zo’n verzoek hem niet bekend, hoewel documentatie duidelijk aanwezig is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het behandelen van dit verzoek zou blijk geven van een meer gebalanceerd beleid, vooral gezien het feit dat Suriname de staat Palestina heeft erkend.

De situatie roept de vraag op naar een meer assertieve houding van Suriname in het verdedigen van internationale wettelijkheid en de rechten van de mens. Het verdiepen van de dialoog over deze kwestie en het aandringen op concrete stappen naar vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, inclusief een rechtvaardige oplossing voor het Palestijnse volk, blijft essentieel.

error: Kopiëren mag niet!