Moet de politieke Messias nog komen?

De familie: Het fundament van de samenleving en voorrang boven de Staat

Inleiding

De inleiding stelt dat politieke partijen en personen altijd ideologieën hebben gebruikt die al bestaan of overgenomen zijn van kolonisatoren, en deze naar eigen inzicht hebben aangepast zonder echt uniek te zijn. Deze systemen hebben gefaald om een eigen, succesvolle ideologie te creëren, resulterend in moreel en economisch stagnatie voor de natie. Veel mensen hebben het land al verlaten en anderen kunnen volgen als ze de kans krijgen. De schrijver wil in een serie artikelen bouwstenen voor een nieuwe ideologie presenteren, gebaseerd op de gedachtegang van een door de kolonisator vermoorde originele denker. Hierbij wordt de vraag gesteld of een politieke ‘messias’ succesvol welzijn en welvaart kan brengen, of ten onder zal gaan door machthebbers die vasthouden aan een falend systeem omwille van zelfbehoud in tijden van armoede.

Het belang van het gezin

Voor de meeste mensen vormt het gezin het ultieme bolwerk van geborgenheid en persoonlijke identiteit. Het is in de familie waar de persoon de eerste levenservaringen opdoet en vorm krijgt. De familie biedt niet alleen een wieg aan voor onze oorsprong, maar fungeert tevens als een sociaal vangnet. Waar veel hedendaagse discussies de rol van de staat benadrukken, moeten we niet vergeten dat onze meest fundamentele structuur – de familie – van cruciaal belang blijft voor de menselijke ervaring.

Natuurwetten en menselijke banden

De natuurlijke orde erkent als primaire eenheden het individu en het gezin. Terwijl de staat vaak als een onmisbare speler gezien wordt, blijft het in essentie een kunstmatige constructie, gebaseerd op politieke, economische en soms militaire systemen. In tegenstelling tot de staat, ontstaat de familie op organische wijze, als een boom met zijn vele vertakkingen. Deze natuurlijke entiteit staat ver af van de mechanische processen van landbouw en tuinieren, die weinig reflecteren op de intrinsieke waarde en functie van de familie zelf.

De relatie van het individu tot de familie

Elke politieke, economische of militaire binding die families tot een staat verenigt, mag niet verward worden met een fundamentele band met de mensheid. Wanneer familieverbanden worden bedreigd door externe omstandigheden, spreekt dit van een achteruitgang van onze fundamentele menselijke waarden. Net zoals een plant lijdt onder ongunstige omstandigheden, wordt een samenleving ondermijnd als de eenheid van de familie wordt bedreigd.

De samenleving als tuin

Een samenleving die floreert, is vergelijkbaar met een weelderige tuin waarin de flora van families kan groeien en bloeien. Het individu in deze metafoor groeit op binnen de bescherming van de familie, vergelijkbaar met een blad dat groeit aan de tak van een plant. Zonder hun connectie hebben zowel het blad als het individu geen betekenis of levenskracht.

De toekomst van de familie in de samenleving

Het is de plicht van elke samenleving om de continuïteit en integriteit van het gezin te waarborgen. Een persoon zonder familie verliest onvermijdelijk zijn sociale waarde en betekenis. Als onze wereld zich zou ontwikkelen tot een plek waar individuen leven zonder gezinsbanden, dan zou onze samenleving transformeren tot een verzameling van losgeslagen individuen, zonder wortels of verankering, als kunstmatige planten zonder echte levenskracht.

Humbert P.

error: Kopiëren mag niet!