Het Amerikaanse hof van beroep zegt dat Alabama de eerste executie met stikstofgas kan uitvoeren

Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft besloten dat Alabama mag doorgaan met de eerste executie door middel van stikstofgas, een methode die niet eerder is toegepast sinds de introductie van de dodelijke injectie in 1982. Dit besluit volgt na een verzoek van Kenneth Eugene Smith, een ter dood veroordeelde gevangene, om zijn executie te stoppen. Smith en zijn advocaten hebben geargumenteerd dat het gebruik van stikstofhypoxie een experimentele en potentieel wrede executiemethode is.

Echter, het hof oordeelde met een 2-1-beslissing dat Smith niet heeft aangetoond dat dit de grondwettelijke verbod op wrede en ongebruikelijke straffen schendt, ondanks erkenning van de nieuwheid van de methode. Tegenstanders beweren dat er significante risico’s en onzekerheden zijn omtrent het proces, inclusief potentieel lijden en de mogelijkheid dat Smith stikt in zijn eigen braaksel.

De staat Alabama stelt voor een gezichtsmasker te gebruiken om lucht te vervangen door stikstof, wat leidt tot de dood door zuurstofgebrek. Critici en deskundigen hebben echter hun zorgen geuit over de humane aspecten van deze methode en de mogelijke overeenkomsten met foltering. Het Amerikaanse Hooggerechtshof wordt nu verwacht een laatste besluit te nemen met betrekking tot de geplande executie van Smith.

error: Kopiëren mag niet!