President Santokhi sommeert intrekking boek ‘Corruptie in Suriname’

In een onverwachte juridische draai heeft president Chandrikapersad Santokhi zich middels zijn advocaat gewend tot de uitgever en distributeur van het omstreden boek “Corruptie in Suriname”, geschreven door Gerard van den Bergh. De verkoper, Vaco N.V., is gesommeerd om het boek met onmiddellijke ingang uit de verkoop te halen.

De president betwist het gebruik van zijn gelijkenis op de omslag van het boek en beweert dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor dergelijk gebruik. Hij beschouwt het als een schending van zijn morele integriteit en reputatie en beweert verder dat het ook schadelijk is voor de staat Suriname. De afbeelding legt volgens de klacht een verband tussen de president en corruptie, wat impliceert dat zijn imago wordt aangetast.

In een scherpe verklaring benadrukt de advocaat van de president dat de beschuldigingen van laster, smaadschrift en belediging niet alleen immoreel zijn, maar ook strafbaar gesteld zijn in het Wetboek van Strafrecht van Suriname. Bovenop het per direct uit de handel nemen van het boek, is Vaco N.V. tevens opgeroepen om alle reeds verkochte exemplaren terug te roepen en verdere distributie te staken.

De president zelf heeft zich niet persoonlijk in het openbaar uitgelaten over de zaak, maar laat dit over aan de juridische procedures. Mocht Vaco N.V. niet voldoen aan de gestelde eisen, dan zal er namens de president een Kort Geding worden aangespannen met als doel niet alleen het verwijderen van het boek uit de verkoop, maar tevens een schadevergoeding en dekking van de advocaatkosten.

error: Kopiëren mag niet!