Israël Gaat Door met Aanval op Khan Younis, Terwijl Land Rouwt om Gesneuvelde Soldaten**

Het Israëlische leger meldde dinsdag dat het zijn offensief in de Gazastrook voortzet, met name de belegering van de stad Khan Younis. De aanhoudende aanval komt op een moment dat Israël rouwt om 21 soldaten die zijn gesneuveld in de centrale delen van de Gazastrook, aangevallen door Palestijnse militanten. Dit markeert een van de dodelijkste gebeurtenissen gedurende de meer dan drie maanden durende oorlog tegen Hamas. In een andere aanval kwamen nog eens drie Israëlische soldaten om het leven.

Als antwoord op de escalatie biedt Israël, met tussenkomst van Qatarese en Egyptische bemiddelaars, een staakt-het-vuren voorstel aan, wat een gevechtspauze van maximaal twee maanden zou inhouden. Dit zou deel uitmaken van een meerfasenovereenkomst die mogelijk een verademing zou zijn voor de regio.

In reactie op het voortdurende conflict zal de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, vandaag naar Israël afreizen. Naar verwachting zal hij zijn zorgen uiten over de aanzienlijke aantallen Palestijnse slachtoffers en aandringen op een “duurzaam” staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen.

Ondertussen blijft de humanitaire situatie in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook verslechteren. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza rapporteert dat, sinds 7 oktober, ten minste 25.700 mensen om het leven zijn gekomen door Israëlische aanvallen, waarbij voornamelijk vrouwen en kinderen tot de slachtoffers behoren. Daarnaast zijn er 63.740 gewonden gevallen. Aan Israëlische zijde melden functionarissen dat als gevolg van aanvallen vanuit de Gazastrook sinds 7 oktober, 1.139 Israëliërs zijn gedood.

Militante groeperingen hebben, volgens Israëlische bronnen, tijdens de aanvallen ongeveer 240 personen gegijzeld in Gaza, waarvan er naar verluidt nog 136 in de enclave verblijven.

In totaal heeft het Israëlische leger aangegeven dat er 200 soldaten zijn omgekomen sinds de start van grondoperaties in het door Hamas geregeerde gebied.

Geruchten over een mogelijke gijzelingsovereenkomst ten spijt, sluit Israël momenteel een staakt-het-vuren in de Gazastrook uit. Deze stap wordt bekritiseerd door de Egyptische president Sisi, die Israël beschuldigt van het belemmeren van hulpzendingen naar het belegerde Gaza.

error: Kopiëren mag niet!