Duizenden Argentijnse arbeiders zouden protesteren tegen de bezuinigingen van Milei

Duizenden Argentijnse arbeiders worden verwacht te protesteren tegen de bezuinigingen
aangekondigd door president Javier Milei. De belangrijkste vakbond CGT, met ongeveer zeven miljoen leden, zegt een grootschalige actie te organiseren tegen Milei’s beleid dat deregulering en economische hervormingen omvat. De actie, die plaats vindt slechts 45 dagen na Milei’s aantreden, wordt ondersteund door kleinere vakbonden en sociale groepen die vastbesloten zijn hun verworven rechten op het gebied van arbeid en consumentenbescherming te verdedigen. Dit is de snelste mobilisatie tegen een nieuw regeringsbeleid in Argentinië. Als reactie hierop heeft de regering een anonieme tiplijn opgezet en dreigt het met financiële sancties voor stakende ambtenaren en de rekening voor politie-inzet naar de vakbonden te sturen.

Milei, die in december aan de macht kwam met een belofte om de overheidsuitgaven te verlagen, heeft al hervormingen doorgevoerd die onder meer arbeidsbescherming verminderen en huurprijscontroles afschaffen. Met een armoedeniveau van 40% en een jaarlijkse inflatie van meer dan 200%, kampt Argentinië al jaren met financiële problemen. De economie heeft ook weerstand geboden tegen Milei’s pogingen om de Argentijnse peso te devalueren, wat volgens economen de inflatie nog meer aanwakkert. Er worden meer protesten verwacht, vooral met het vooruitzicht van stijgende kosten voor levensonderhoud.

De regering van Milei heeft ook moeten terugkomen op een plan om te bezuinigen op de financiering van de filmindustrie na internationale kritiek. Ondanks deze tegenslagen blijft Milei vastberaden de concurrentiekracht te vergroten en druk uit te oefenen voor snelle goedkeuring van zijn hervormingen.

error: Kopiëren mag niet!