Petronas: ‘Suriname moet investeerders in gasvelden meer stimuleren’

Om de exploitatie van zeldzame olie- en gasvelden door energiebedrijven te stimuleren moet Suriname met stimulerende maatregelen komen. Dat zegt Zamri Baseri, hoofd van het Maleisische Petronas in het Zuid-Amerikaanse land, tegen persbureau Reuters.

Baseri heeft niet gespecificeerd op welke maatregelen hij doelt, maar duidelijk is dat lagere royalty’s en belastingen, of commerciële prikkels vaak investeringsbeslissingen van energiebedrijven kunnen bespoedigen. 

Suriname verwacht dat TotalEnergies en APA Corp dit jaar een definitieve investeringsbeslissing zullen nemen om door te gaan met haar meest veelbelovende offshore-gebied: Blok 58. Het olieproject ter waarde van 9 miljard dollar kan een vervolg krijgen in aangrenzende gebieden, waaronder Blok 52, dat wordt beheerd door Petronas en Exxon Mobil.

In december tekende Petronas productiedelingscontracten met Staatsolie voor de offshore blokken 63 en 64, nadat hij de gebieden in een biedronde had gewonnen. “We moeten met Staatsolie praten over wat voor soort fiscale regelingen we kunnen treffen, welke commerciële modellen we kunnen hebben om het project succesvol te laten verlopen”, aldus Baseri, in de marge van een energieconferentie in Trinidad en Tobago.

Volgens hem wordt het project met tegenwind geconfronteerd, onder meer door een gebrek aan offshore-infrastructuur in Suriname en de relatief kleine omvang van de ontdekkingen die tot nu toe in Blok 52 zijn gedaan. Blok 52, ten noorden van Paramaribo, behoort tot het toekomstige bekken van Suriname en Guyana, waar Exxon meer dan 11 miljard vaten winbare olie en gas aan de kant van Guyana heeft bevestigd.

Petronas zou graag gas uit het Surinaamse Blok 52 naar Europa of de VS willen exporteren met behulp van drijvende faciliteiten voor vloeibaar aardgas (FLNG), zei Baseri. “We hebben ervaring met het ontwikkelen van gestrande gasvelden met behulp van onze FLNG.”

Trinidad is ook in gesprek met Europese landen om Venezolaans gas te exporteren, en mogelijk ook gas uit Suriname, zei de premier van Trinidad, Keith Rowley, maandag. Baseri zegt dat hij op de hoogte was van de gesprekken, maar voegt eraan toe dat aangrenzende kwesties obstakels zouden kunnen vormen voor het transport van Surinaams gas naar Trinidad voor verwerking tot LNG. “Je moet een paar grenzen overschrijden en er zal eerst een discussie tussen de regeringen moeten plaatsvinden om dit mogelijk te maken.”

error: Kopiëren mag niet!