DNA-lid Gowrie vraagt dringende aandacht voor vervanging bestralingsapparatuur RTCS

Het Assembleelid Mohamedsafiek Gowrie (VHP) heeft tijdens de begrotingsdebatten in het parlement een krachtig pleidooi gehouden voor het Radio Therapeutisch Centrum Suriname (RTCS). De twee bestaande bestralingsapparaten, die al meer dan 12 jaar oud zijn, zijn aan dringende vervanging toe. De vervangingskosten liggen in de orde van Euro 5 miljoen. Nu moet direct tenminste 1 vervangen  worden.

De apparaten verkeren technisch in zo’n slechte staat, dat ze vaak uitvallen tijdens bestraling van patiënten. Het Assembleelid zegt uit persoonlijke ervaring dat patiënten hierdoor ernstig te lijden hebben. Patiënten raken onder grote stress en moeten vaak heel lang wachten totdat de bestralingsapparaten weer kunnen opstarten. 

Gowrie is niet zo lang geleden geopereerd. Hij heeft bestralings- en chemobehandelingen ondergaan.

Bij het RTCS wordt aan tumorbestraling gedaan om kankercellen te bestrijden. Er zijn nu circa 400 patiënten die behandeld moeten worden. De bestralingsapparaten bij het RTCS zijn erg belangrijk om de kwaliteit van het leven van patiënten te verbeteren en of te verlengen. 

Het Assembleelid doet een dringende oproep aan de minister van Volksgezondheid om het daarheen te leiden, dat de nodige financiele middelen beschikbaar komen om de bestralingsapparaten te vervangen. Hij wil weten of op de begroting, die nu in het parlement wordt behandeld, middelen hiervoor beschikbaar zijn. Gowrie oppert zelf het idee of middelen van IMF (Internationaal Monetair Fonds) en de IDB (Inter-American Development Bank) die beschikbaar zijn gesteld, niet aangewend zouden kunnen worden voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen bij het RTCS.

Er moet een oplossing gevonden worden voor het financieringsprobleem. Mogelijk kan ook gekeken worden of op basis van een public-private partnership de aanschaf van bestralingsapparaten kan worden gerealiseerd. De situatie is zeer zorgwekkend en vereist met heel veel spoed om een oplossing, zegt het Assembleelid.

SS

error: Kopiëren mag niet!