Herken de psychopaat

Van kinds af aan is ons geleerd dat mensen in topfuncties, voorbeeldfiguren moeten zijn en het volk hield zich braaf aan dit gebaar van respect. Een blik in de wereld laat echter zien dat het volk steeds meer vraagtekens gaat plaatsen bij het gedrag van leiders, omdat het gedrag van hun leiders niet voldoet aan de fatsoensnormen en dus geen respect verdient. Leiders lijken steeds meer behoefte te hebben aan geld en status, controle over anderen, en vooral honger naar macht.

Opvallend is de angst die vele leiders in de greep heeft, ze zijn namelijk bang om die macht te verliezen en verzinnen allerlei trucs om die te behouden. Kijk maar naar de capriolen die Poetin uithaalt om zijn macht te behouden. Die angst slaat over op het volk en mensen raken verstard en durven niets meer en zij die durven, handelen in het geheim.                                                                                        

Er zijn crises van allerlei aard, leed en chaos en een van de belangrijkste oorzaken hiervan is psychopathie. Wie hieraan lijdt, wordt een psychopaat genoemd. 

Psychopathie is een veelvoorkomende psychische stoornis. Het wordt gekenmerkt door persoonlijkheidskenmerken als verminderde empathie, moeite met het beheersen van gedrag. Mensen met psychopathie zijn in staat om mensen te bedriegen, uit te buiten, te bedreigen, bestelen of fysieke schade toe te brengen. Ze hebben een oppervlakkige charme en kunnen pathologisch liegen. Ze vertonen manipulatief en sluw gedrag, tonen geen berouw of schuldgevoel, hebben geen emotionele diepgang, geen geweten en nemen geen verantwoordelijkheid voor eigen gedrag.                                                        Tegelijkertijd kunnen zij er vriendelijk en welgemanierd uitzien. Ze doen zich voor als normaal functionerende mensen, hierdoor kunnen ze anderen op geraffineerde manieren manipuleren. Dit ‘masker van gezond verstand,’ kan het erg moeilijk maken om psychopathische mensen te identificeren.

Het blijkt steeds meer dat er nogal wat psychopaten zetelen in de top van de politiek, het bedrijfsleven, instituten, de kerk enz. Met andere woorden, hooggeplaatsten vertonen psychopathische trekken. Dit is te zien aan hun gedrag en het beleid dat ze voeren. Het draait om geld, honger naar macht en anderen willen overheersen. Vooral in crisissituaties lukt het ze vaak de macht te grijpen.

Een volk dat in angst leeft, kan gemakkelijk worden gemanipuleerd. Ze zien de werkelijkheid niet en hun gezonde verstand en innerlijk kompas is uitgeschakeld. U kunt zich dus voorstellen wat er met een land gebeurt als deze groep in de meerderheid is bij de verkiezingsuitslag. Ze leggen heel naïef de leiding van het land in handen van een psychopaat.

Psychopaten op invloedrijke posities, bepalen dan de koers van het beleid voor een groot deel en nemen besluiten. Psychopaten in combinatie met macht, is de giftigste cocktail die leidt tot diepe ellende. Jammer genoeg worden ze vaak pas achteraf herkend, maar dan is het te laat. Dan zitten land en volk geketend aan  psychopathisch leiderschap van de wreedste soort.

Mensen houden onbewust de psychopaat aan de macht, door niet zelf na te denken en blindelings te volgen.

Ik zie mensen die arrogant gedrag tolereren, beledigingen, geuit vanaf het podium, slikken, ik zie dat mensen monddood worden gemaakt, ze mogen niet tegenspreken en het gedrag van hun leider niet bekritiseren. Ik zie een volk dat wangedrag snel vergeet, corruptie en honger naar macht accepteert. Ik zie een volk dat passief toekijkt wanneer haar normen en waarden worden vertrapt en zonder protest voorbij gaat aan haar eigen moreel besef.

Men zou dus kunnen zeggen dat het niet eerlijk is om de schuld van al dat leed, angst en crisissen af te schuiven op de psychopaat, terwijl het volk, bewust of onbewust, de psychopaat op de troon heeft geplaatst en hem daar houdt.

Met andere woorden, diepe zakken en lege harten regeren de wereld van nu, maar wij zelf zijn daar debet aan. 

Beste mensen, niet alle psychopaten zitten in de gevangenis, het gros zetelt in de top, aan de directietafel.

Het is moeilijk om de psychopaat te herkennen als hij je overlaadt met mooie woorden, geld en pakketten, toch is het raadzaam om alert te zijn. Het volk moet haar verantwoordelijkheid nemen en proberen de symptomen van de psychopaat tijdig te herkennen. Voorkomen is beter dan proberen er vanaf te komen. 

Psychopaths are social predators, and like all predators, they are looking for feeding grounds. Wherever you get power, prestige and money, you will find them.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!