Driedaagse expo “Esthersrust: katoen aan de kust” 

In het Nationaal Archief Suriname vandaag en woensdag nog een bijzondere expositie plaats die de archeologische ontdekkingen van de voormalige katoenplantage Esthersrust belicht. De bezoekers hebben de kans om de exposities te bekijken en meer te leren over de gedeelde geschiedenis van Suriname door een fascinerend inzicht te krijgen in het verleden van Esther’s Rust.

Esthersrust

Als voormalige katoenplantage, onderscheidt Esthersrust zich als een unieke archeologische vindplaats in Suriname. In tegenstelling tot veel andere plantages, waar we vaak slechts restanten van afgebroken structuren vinden, biedt Esthersrust een venster naar het verleden. De ontdekking werd in 2014 gedaan door de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de Archeologische Dienst, met de eerste cohort minor archeologie studenten van de Geschiedenisopleiding.

Vondsten

Sindsdien zijn niet alleen de traditionele bakstenen en houten structuren onthuld, maar ook verschillende vergankelijke materialen, zoals metaal en hout, die bewaard zijn gebleven door de afzetting van de grondlagen na een dambreuk die Esthersrust onder water zette en verlaten raakte door haar bewoners.

Erosie 

Echter, de archeologische site wordt nu bedreigd door erosie. Hoewel erosie de vindplaats blootlegt, spoelt het ook waardevolle vondsten weg naar de zee en bedreigt het de integriteit van de overblijfselen. 

Onderzoek 

In 2020 werd door de Archeologische Dienst in samenwerking met Museum Bakkie besloten de site te onderzoeken en te beschermen.  In dat jaar verrichtte Santosh Singh een onderzoek naar plantage Esthersrust voor de afronding van zijn masteropleiding Archeologie aan de Universiteit Leiden, met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland.

Met gezamenlijke inspanningen van Surinaamse en Nederlandse partners, waaronder Museum Bakkie, Stichting Warappa, de Archeologische Dienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, True North, Anton de Kom Universiteit van Suriname, en Universiteit Leiden en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Nederland wordt Esthersrust verder onderzocht. 

Expositie 

Cultuur-directrice Roseline Daan opende afgelopen zaterdag, 20 januari, de expositie “Esthersrust – Katoen aan de Kust”. De bijzondere vondsten van katoenplantage Esthersrust worden door Santosh Singh gedeeld met het publiek via de expositie. Momenteel is de tentoonstelling nog te bewonderen vandaag, dinsdag, van 10:00 tot 20:00 uur, en op woensdag tot 15:00 uur in het Nationaal Archief. Later dit jaar zal deze unieke tentoonstelling ook te zien zijn bij Museum Bakkie in Commewijne.

SD

error: Kopiëren mag niet!