Tijdens de voortzetting van de begrotingsdebatten in het parlement maandag is opnieuw een waarschuwend geluid geuit tegen de uitgifte van grote lappen grond aan derden die mogelijk ten behoeve zijn van Mennonieten.
Het lid Jennifer Vreedzaam (NDP) waarschuwt met ernstige nadruk erop, dat de inheemse bevolking deze uitgifte van gronden, die mogelijk uiteindelijk in handen zullen komen van Mennonieten, niet zal accepteren. Het gaat om grote lappen gronden in het westen van het land in onder meer de omgeving van leefgebieden van inheemsen, waarvoor aanvragen door derden c.q. stichtingen zijn ingediend bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB.
ABOP/PL-fractieleider Obed Kanape wil ook duidelijkheid wat er wel en niet precies aan de hand is in de kwestie Mennonieten. Informatie zou hem hebben bereikt dat momenteel burgers uit de inheemse- en marron-gemeenschappen zich aan het organiseren zijn tegen de uitgifte van grote lappen grond in de omgeving van hun leef- en woongebieden. De Mennonieten zijn daar niet welkom.
Geen grond voor Mennonieten
Ondanks dat de regering op verschillende momenten heeft laten weten dat zij geen gronden heeft of zal uitgeven aan Mennonieten, blijven geluiden in de samenleving hardnekkig aanhouden dat er grondaanvragen voor grote lappen grond zijn ingediend die uiteindelijk in handen zullen komen van Mennonieten ten behoeve van grootschalige landbouwactviteiten. Dat de aangevraagde grote lappen gronden dicht bij elkaar liggen, versterkt het vermoeden dat er hier meer aan de hand is.
Minister Dinotha Vorswijk van GBB heeft vorige week tijdens de begrotingsbehandeling deze grondaanvragen van onder meer stichtingen bevestigd. Een ieder mag grond aanvragen. Maar of die in behandeling worden genomen en/of worden toegewezen is een andere zaak. Ze zegt geen grondaanvragen van Mennonieten te zijn tegengekomen of te hebben behandeld.
Pilotproject Mennonieten
Het waarschuwend geluid van Jennifer Vreedzaam en de opmerkingen van Obed Kanape volgden na het betoog van president Chandrikapersad Santokhi maandag in het parlement tijdens de begrotingsdebatten. In zijn betoog is de president aanvankelijk niet ingegaan op de kwestie van Mennonieten. Doch in reactie op de opmerkingen van Vreedzaam en Kanape verduidelijkte hij dat de regering geen millimeter grond heeft uitgegeven of zal uitgeven aan de Mennonieten. De afspraak is wel dat de regering akkoord is gegaan met een pilot project van de Mennonieten. Dit pilot project behelst de komst van 50 Mennonieten gezinnen voor de duur van drie jaar voor de uitoefening van landbouw. Van de afgesproken drie jaar zijn ondertussen 2 verstreken. Volgens Santokhi zijn er voor wat betreft de 50 Mennonieten gezinnen geen visa- en verblijfaanvragen binnen gekomen.
De kwestie zou via verkapte wijze toch gronden worden aangevraagd ten behoeve van Mennonieten, zal de regering deze week op de agenda plaatsen van de wekelijkse regeringsvergadering.
Eerder heeft het Assembleelid Iona Edwards verschillende keren waarschuwende geluiden laten horen tegen wat ze noemt de roof van gronden door de Staat. Dit terwijl het vraagstuk van grondenrechten van inheemse en tribale volkeren maar niet opgelost wordt. Edwards zei dat indien inheemsen straks acties ondernemen om voor hun rechten op te komen, zij dan door de regering uitgemaakt zullen worden als criminelen en terroristen waartegen als zodanig zal worden opgetreden. Ze verwees naar de gewelddadige gebeurtenissen in mei vorig jaar waar enkele inheemse jongemannen tijdens een confrontatie met veiligheidstroepen de dood hebben gevonden. Tegen deze achtergrond moet de regering het waarschuwend geluid van het assembleelid Jennifer Vreedzaam niet lichtvaardig nemen.
SS