Verdachte weet niet hoe cocaïne in container met schroot is terechtgekomen

De verdachte Stephen P. stond maandag terecht voor het uitvoeren van meer dan 65 kilogram cocaïne in schroot naar Thailand. De cocaïne was verborgen in zwaar materieel onderdelen die als contragewicht werden ingeladen in de container.

De verdachte heeft alle zaken ter voorbereiding van de uitvoer gedaan. Vergunning staat op naam van een andere persoon, echter heeft die zich totaal niet met de uitvoer bemoeid. De vergunninghouder heeft het bedrijf ten behoeve  van de verdachte opgericht in september 2022.

Verdachte beheert de e-mail en de bedrijfsstempels en doet alle exporten. Alle opdrachten aan de douane-expediteur zijn ook door de verdachte gegeven.  De verdachte staat ook onder de naam “Baas” in het telefoontoestel van de vergunninghouder. 

De douane-expediteur heeft zulks ook bevestigd op een eerdere zitting. Verdachte ontkent iets van de cocaïne af te weten en schuift dit af naar de vergunninghouder. Uit het dossier blijkt dat alle facetten van de uitvoer door de verdachte zijn vervuld.

Uit het onderzoek blijkt dat een witte truck het contragewicht heeft afgeleverd waarin later de drugs is aangetroffen. De verdachte zegt niet te weten wie de truckchauffeur is en dat de truck in opdracht van de vergunninghouder daar is gekomen.

Rechter Cynthia Valstein-Montnor haalde meermalen aan dat de verklaring van de vergunninghouder geloofwaardig klinkt. Die is tot de 1e klas van de technische school gegaan en is een eenvoudige man. De rechter zag geen gewiekste zakenman in hem.

De verdachte hield vol dat hij zorg moest dragen voor alle papierwerk en logistiek, maar dat de vergunninghouder verantwoordelijk was voor de lading.  Hij heeft daarvoor een voorschot van USD 2.500 ontvangen van de vergunninghouder. Ook dit klonk niet logisch in de oren van de rechter nu vaststaat dat de vergunninghouder SRD 4.000 per maand verdient. De vergunninghouder stelt financieel niet draagkrachtig te zijn om handel in schroot of drugs te doen. De rechter gaf zelfs aan, dat de vergunninghouder niet eens een auto heeft.

Op 26 februari komt het Openbaar Ministerie met het strafvoorstel in deze zaak.

error: Kopiëren mag niet!