USD 7 miljoen voor verbetering drinkwatervoorziening is beschikbaar, maar wordt niet gestort op SWM-rekening

De USD 7 miljoen aan financiële middelen voor verbetering van de drinkwatervoorziening zijn vrij gemaakt en zijn ook beschikbaar. Zo gauw de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de aanvraag doet voor middelen ten behoeve van aannemers en bedrijven voor werkzaamheden, zal het ministerie van Financiën de betalingen verrichten. 

De USD 7 miljoen ter verbetering van de drinkwatervoorziening is volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing gegarandeerd. Wat zijn ministerie niet gaat doen, is de USD 7 miljoen aan middelen  op de rekening van de SWM overmaken. Hij zegt dat deze werkwijze gehanteerd wordt voor alle staatsbedrijven die subsidies van de overheid krijgen. Met deze werkwijze wordt voorkomen dat middelen die op de rekeningen van staatsbedrijven worden overgemaakt, anders worden aangewend dan voor de “oplossingen” waarvoor het is gegeven. 

Vele staatsbedrijven verkeren in dusdanige problemen, dat ze verstrekte subsidiemiddelen daarvoor aanwenden. Het gevolg is dan dat de “oplossingen” waarvoor de gelden zijn gegeven niet gerealiseerd worden. In de praktijk gebeurt dat, zegt de minister. 

De indruk dat is ontstaan als zou er sprake zijn van onwil om de middelen  beschikbaar te stellen, is volgens de minister niet juist. 

Tussenpersonen

Een andere belangrijke reden waarom de middelen niet rechtstreeks op de rekening van het staatsbedrijf worden overgemaakt, is de ervaring dat vaak tussenpersonen ertussen worden geschoven, waardoor bij aankopen zaken veel duurder worden.

Op 11 augustus heeft de regering besloten USD 7 miljoen vrij te maken voor de verbetering van de drinkwatervoorziening. Op 5 oktober is door SWM de aanvraag gedaan voor het geld. Het oorspronkelijk plan van SWM was om ten behoeve van de activiteiten ter verbetering van de drinkwatervoorziening offertes van bedrijven  op te vragen. Vanwege een andere aanpak van boekhoudkundige regels is besloten hiervan af te stappen en een openbare inschrijving te houden. Deelnemende bedrijven hebben de SWM uitstel gevraagd tot 15 januari om hun biedingen te doen.

Minister Raghoebarsing wijst erop, dat het enige tijd zal duren voordat het probleem van drinkwatervoorziening structureel zal zijn opgelost. Zaken zijn gedurende lange tijd verwaarloosd.

SS

error: Kopiëren mag niet!