Racisme Tegen Maignan: Udinese Fans Riskeren Levenslange Stadionverbod

Serie A-club Udinese dreigt supporters die AC Milan-doelman Mike Maignan racistisch bejegenden, voor het leven te schorsen. Het incident vond plaats tijdens een wedstrijd waarbij Maignan, die zwart is, wordt gezegd apengeluiden naar zich gericht kreeg. Als reactie verliet hij kort het veld, waarna de wedstrijd voor ongeveer vijf minuten werd stilgelegd. AC Milan won de wedstrijd uiteindelijk met 3-2.

Udinese werkt nu aan het identificeren van de verantwoordelijken en het gebruik van stadioncamera’s om dit te bewerkstelligen. De club heeft aangegeven de daders permanent uit het stadion te willen bannen, verdergaand dan de Daspo-sancties die hen maximaal vijf jaar toegang tot stadions ontzeggen.

Het racistisch misbruik aan het adres van Maignan heeft geleid tot brede steun in de voetbalwereld en oproepen tot strengere acties tegen dit soort gedrag. De Italiaanse sportrechter wordt verwacht op dinsdag een uitspraak te doen over de straf voor Udinese, en er zijn suggesties dat clubs wellicht automatisch wedstrijden moeten verliezen wanneer hun fans zich racistisch uitlaten.

Dit incident is een zoveelste in een reeks van racistische gebeurtenissen binnen het Italiaanse en Europese voetbal, wat de noodzaak van strenger beleid en handhaving nogmaals benadrukt.

error: Kopiëren mag niet!