Van president tot pretendent: Desi Bouterse speelt politiek verstoppertje

In een plotwending die zelfs het beste script van een politieke thriller zou overtreffen, is Suriname’s langst dienende powerplayer, Desi Bouterse, van het nationale schaakbord naar het sluimerende schaduwrijk van internationale intriges gesprongen. Na zijn ongekende regeringheerschappij heeft Bouterse nu een hoofdrol in de onfortuinlijke productie ‘Vlucht Voor Gerechtigheid’.

Eens de hoogste man in het land, beroemd en berucht, staat Bouterse nu bij het Openbaar Ministerie geboekstaafd als meervoudig moordverdachte. Met legioen aan charges tegen zijn naam, heeft Suriname’s justitiële schouwburg hem op de affiche gezet 

met een uitgevaardigd opsporingsbevel, en daarmee ook een einde aan de serie van privileges verbonden aan zijn voormalige positie.

Verbeeld je de kop van een filmplakkaat: “Presidents vluchtauto: Helaas niet inbegrepen”. Het lijkt erop dat de staatsvoertuigen, diplomatieke paspoorten en protocollaire weldaden niet langer deel uitmaken van de Bouterse-survivalkit. Dit script krijgt geen happy end met een staatsbegrafenis; die scène lijkt uit het draaiboek te zijn geschrapt nu het land zijn steun en eerbetoon heeft ingetrokken.

En terwijl de politieke podiumverlichting dimt voor Bouterse, smeekt de situatie om een pulserende soundtrack – want alhoewel de privileges zijn ingetrokken, blijkt de allure van een goed verhaal slechts te zijn aangewakkerd. Zet je schrap, Suriname, want deze episode van ‘Desi’s Grote Ontsnapping’ zou weleens het begin kunnen zijn van een heel nieuw seizoen.

Houd je popcorn klaar, want de plot verdikt en niemand weet wat de volgende scène zal inluiden in de fascinerende saga van Suriname’s eens zo onaantastbare leider.

error: Kopiëren mag niet!