Sylvia Ang, voorzitter SHATA: “Surinamers moeten ook in 2024 met trots hun land positief blijven uitdragen”

Sylvia Ang, voorzitter van Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA), gaat in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname in op een terugblik voor de toerismesector in 2023 en de actualiteiten binnen Suriname voor wat betreft de toerismesector.

Terugblik in 2023

“Als ik terugkijk naar 2023 zie ik dat de toerismesector in het land nog veel uitdagingen heeft ondervonden. We zijn nog niet helemaal op gekomen na de Covid periode, dat wordt natuurlijk geprobeerd, maar zo nu en dan krijg je nog wat tegenslagen. De toerismesector is zeer gevoelig zodra er zaken zoals protestacties in het nieuws komen heb je tal van afzeggingen en natuurlijk vragen als de veiligheid nog centraal staat”, deelt Ang de redactie mee.”

Diepte en hoogtepunten voor de toerismesector

Als dieptepunt haalt Ang de schietpartij te Atjoni in het district aan. “Suriname was altijd bekend als een van de veiligste landen in Suriname, maar de laatste tijden zitten we te kampen met zulke berichtgevingen die een grote impact hebben op de toerismesector. Ik hoop niet dat er ooit eens een herhaling hiervan komt”, voegt Ang er in het gesprek bij.

Naast de dieptepunten heeft Ang wel enkele hoogtepunten meegemaakt voor de toerismesector betreft. “De status van Suriname als een van de weinige carbon negatief land, maar ook het feit dat de joden savanne weer op de UNESCO lijst is geplaatst is een belangrijk punt voor de toerismesector. We beseffen het vaak niet als Surinamers, maar dit zijn onze marketingtools voor wat toerisme betreft. Helaas worden deze niet veel gebruikt”, volgens Ang.

Publieke Private Partnerschappen

“Vele toeristen bezoeken landen, omdat ze op de UNESCO lijst staan. Naast als deze hoogtepunten is ook de ondersteuning vanuit de kant van de overheid naar de sector toe in de vorm van marketing met financiële bijdragen en de drie p’s namelijk publieke private partnerships een belangrijk hoogtepunt geweest. Zo hebben we een aantal activiteiten kunnen ontplooien in de vorm van promotie. De samenwerking tussen de private en publieke sector geeft een goede stabiliteit aan de ontwikkeling dat we als natie moeten nastreven. Met de komst van de Wet instelling van een toerisme autoriteit is er verder nog een stap richting vooruitgang gezet. Het verzoek om een toerisme autoriteit in te stellen is langer dan twintig jaar geweest”, geeft Ang aan.

Vooruitzichten 2024 

“De toerismesector moet zich in 2024 voorbereiden op de ontwikkelingen rond de kwestie van olie en gas. Dit vergt toch wel wat voorbereiding die tenminste een jaar van tevoren van start moeten gaan. Toerisme is niet alleen trips organiseren, het is meer dan dat. Het veiligheidsgevoel garanderen, een prettige sfeer creëren en vooral uitbuiten van de positieve punten. Als Surinamers moeten we de positieve dingen meer aanhalen als trots. We moeten trotser zijn als Surinamers, en Suriname niet kapot slaan met negatief nieuws. De nieuwe minister van Transport, Communicatie en Toerisme wens ik veel succes . Ik kijk vol verheugen naar uit hoe de visie conform meerjarig ontwikkelingsplan samen bereikt zal worden want dat is in deze de basis van stabiliteit binnen de sector”, geeft Ang afsluitend in het gesprek te kennen.

error: Kopiëren mag niet!