Kinderen op een andere manier leren brengt verandering

Educatieve tochtjes zullen van het jaar niet veel uitgevoerd worden, zeggen enkele oppashoudsters tijdens een gesprek met Dagblad Suriname. “Het gaat niet alleen om een educatieve tocht, maar ook om enkele activiteiten. Het is leuk de kinderen op zo een manier bezig te houden en te leren over het een en ander”, zegt Pris.

“Maar de uitgaven zijn te veel. Er is niemand die open staat om de kinderen een rondleiding te geven als sponsor. Bij een tocht moet er gezorgd worden voor vervoer en andere bijbehorende zaken. Dit kan wel door ons gedaan worden met behulp van enkele ouders, maar niet alle ouders zijn daartoe in staat. Je hebt ouders die de volledige betaling van de oppas niet kunnen voldoen, dus het gaat van het jaar een beetje anders zijn.”

Pris is naast een oppashoudster ook een klein onderneemster. “Ondanks dat ik een druk schema heb vind ik het toch nodig dat mijn kids die hierbij de oppas zijn leuke momenten meemaken. Oppas gaat niet alleen om het letten, voeden, schoonmaken en enkele dingen leren, maar ook een leuke tijd geven en meer tools meegeven voor de opkomende fase”, benadrukt Pris.

“Jonge kinderen iets leren gaat vaak goed met aanschouwingsmateriaal. De kinderen laten zien, voelen en op een leuke manier door spelletjes aan leren.”

Met educatieve tochtjes bedoelt de oppashoudster tochtjes naar een fabriek, markt, Assemblee of museum, daarnaast worden er vaak ook leuke spelletjes gedaan. “De kinderen leren, krijgen de nodige handvatten mee, worden getrakteerd en krijgen soms ook opdrachten mee. Deze dingen kosten ook veel, benadrukt de oppashouder. Ik als oppashoudster zie wel het belang in, dat de kinderen op een of ander manier dingen anders leren. Door een kleine bijdrage te vragen aan de ouders en uit eigen zak doe ik het, als de ouder het op dat moment niet kan, dan wordt het toch voorgeschoten.”

Pris zegt verder, dat zij nog geen educatief tochtje heeft georganiseerd, maar de kinderen wel gaat leren planten. “De kinderen gaan van een groentesoortzaad naar eigen keus eerst een plant laten groeien en daarna leren planten. Voor februari tot mei ben ik van plan nog naar enkele jonge ondernemers te gaan. Dit doe ik om enkele kinderen erop te wijzen dat zij van hun hobby ook een werk kunnen maken en aan het eind voor zichzelf kunnen werken”, aldus de oppashoudster. 

“Ik ben benieuwd hoe de kinderen zullen reageren om jonge ondernemers te ontmoeten.” De oppashoudsrer geeft aan, dat het ook leuk zou zijn als enkele ondernemers uit zich zelf contact opnemen met enkele oppashoudsters, bijvoorbeeld in de dichtstbijzijnde om zo een leuke dag te organiseren voor de kinderen. Het gaat om de kinderen en hun toekomst. In het land hebben wij niet veel plekken te gaanm dus dit is ook een oplossing. Het is dan een avontuur voor hun op een leerrijke manier.”

TM

error: Kopiëren mag niet!