Ronny Aloema wil weer ministerie van Sport- en Jeugdzaken en meer geld

Het Assembleelid Ronny Aloema (VHP) pleit ervoor dat het ministerie van Sport- en Jeugdzaken weer wordt ingesteld. Het beleid op het gebied van sport- en jeugdzaken kan hierdoor centraal aangestuurd en beter uit de verf komen.  Nu is het sportbeleid ondergebracht bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

Het directoraat Sportzaken bij dit ministerie is op de begroting voor dit jaar met slechts SRD 10 miljoen bedacht om inhoudelijk sportbeleid te voeren. Dit bedrag is helemaal niet toereikend en zou minstens naar SRD 50 miljoen moeten worden opgetrokken. De totale begroting voor het directoraat Sportzaken bedraagt SRD 134 miljoen. Hiervan is een bedrag van SRD 106 miljoen bestemd voor lonen en salarissen. 

Tijdens de begrotingsdebatten in het parlement afgelopen maandag vroeg het Assembleelid uit hoeveel mannen en vrouwen het directoraat bestaat, en of deze adequaat worden ingezet bij de ontwikkeling van het sportgebeuren in het land. Jeugd en sport zijn heel belangrijke beleidsgebieden die de meer beleidsaandacht verdienen. 

Aloema toonde tijdens zijn betoog zich niet bepaald tevreden met het feit, dat op de begroting geen middelen zijn opgebracht voor onderhoud en renovatie van sportaccommodaties in de stad, de districten en het binnenland.

Investering in jeugd en sport

De begroting van het directoraat Sportzaken voor wat betreft beleidsprogramma’s is absoluut niet voldoende om als land internationaal met successen te doorbreken. Wil het land op dat punt komen, dan moet er flink in de jeugd en sport geïnvesteerd worden. Surinaamse sportende scholieren zijn kampioen van de drie Guyana’s (Suriname, Frans-Guyana en Guyana). Maar, zodra daarbuiten wordt getreden richting het Caribisch gebied, Latijns- en Midden-Amerika dan krijgen de Surinaamse jeugdige sporters een geducht pak slaag, aldus Aloema. Afgevraagd moet worden waarom de Surinaamse scholieren hun leeftijdgenoten in de regio op sportgebied niet kunnen bijbenen, 

Er dient flink geïnvesteerd te worden in het jeugd- en sportbeleid. Aloema vraagt zich af of de middelen van het Staatsolie Sportfonds niet naar het directoraat Sportzaken kunnen worden gekanaliseerd. Hij wil ook weten wat de relatie is tussen het directoraat Sportzaken en de sportcommissie bij het Kabinet van de President. “Is het mandaat van de sportcommissie bij het Kabinet van de President ondersteunend, of wordt er langs elkaar gewerkt?”, vroeg het Assembleelid, die duidelijkheid wenst van de president.

SS

error: Kopiëren mag niet!