Sinds de vlucht van Desi Bouterse, voormalig president en voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Suriname, heerst er een sterk gevoel van onrust en onzekerheid in het land. Geruchten en verwarring zijn aangewakkerd, te midden van aantijgingen door enkele van zijn aanhangers die de politieke aspecten van zijn zaak benadrukken en suggereren dat hij aanspraak zou kunnen maken op amnestie.
Deze beweringen worden echter fel betwist en beschouwd als irrelevant door kenners van het rechtssysteem, aangezien Bouterse reeds alle juridische mogelijkheden heeft benut. Door twijfel in de samenleving te zaaien, hoopt men desondanks een bepaalde mate van invloed te verwerven binnen een gemeenschap die mogelijk onvoldoende inzicht heeft in de juridische procedures. Het is dan ook een scenario waarin stemverheffing vaak een substituut wordt voor waarachtigheid.
Op de dag waarop Bouterse zich bij de autoriteiten diende te melden, verklaarden velen, inclusief zijn echtgenote, dat zij niet wisten waar hij zich bevond. Hierbij rijst de notie dat kennis van de verblijfplaats van een voortvluchtige en het niet rapporteren ervan, medeplichtigheid aan een strafbaar feit kan inhouden.
Vanuit zijn vermoedelijke schuilplaats kan Bouterse af en toe zijn naam levend houden door geluidsopnames te verzenden, hiermee zijn volgelingen voedend met een ongegronde hoop op vrijheid die vooralsnog onrealiseerbaar is.
Binnen de juridische context is hulp bieden aan een veroordeelde bij het ontvluchten van gerechtigheid of willens en wetens essentiële informatie achterhouden die de opsporing kan bevorderen, een misdaad. Misstappen kunnen variëren van medeplichtigheid bij onttrekking aan hechtenis tot corruptie. Welke specifieke misdrijven van toepassing zijn, hangt af van het juridische stelsel ter plaatse maar deze acties kunnen resulteren in aanzienlijke sancties, waaronder gevangenisstraffen en boetes. Het respecteren van de rechtsgang is van cruciaal belang voor het handhaven van recht en orde in een democratische samenleving.