Financiële vooruitzichten Suriname: Verbeteren na implementatie hervormingen

De Surinaamse economie toont tekenen van herstel na het doorvoeren van diverse hervormingen onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De kredietwaardigheid van het land is recentelijk opgewaardeerd en de inflatie vertoont een dalende trend. Dit volgens het laatste bulletin van de Surinaamse Economische Observatorium (SEOB).

Volgens het zevende bulletin van de SEOB hebben fiscale en monetaire maatregelen, in samenhang met een daling van de wisselkoersen, gezorgd voor een terugloop van de inflatie naar 38,7% in november. Ook werd een verdere daling van het inflatiepercentage aan het einde van 2023 voorspeld, waarbij de SEOB de jaareinde inflatie rond de 33% schat.

In het licht van deze positieve ontwikkelingen heeft Suriname van de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s een verbeterde rating ontvangen, opgewaardeerd van ‘Selective Default’ naar CCC+/C. Deze aanpassing kwam er na de succesvolle herstructurering van een aanzienlijk deel van de staatsschulden, waaronder de bekende Oppenheimer schulden.

Op het gebied van monetaire stabiliteit is gerapporteerd, dat de groei van de basisgeldhoeveelheid goed onder controle is en dat er sprake is van stabiliteit in de bruto internationale reserves, die op USD 1.14 miljard staan.

De SEOB benadrukte ook het belang van het voortzetten met de hervormingen. Zo zijn van de doelstellingen van het IMF-programma ruim 61,5% gerealiseerd per december 2023. Vooral op het gebied van fiscaal beleid en bestuurszaken zijn nog stappen te zetten.

Aanbevelingen die dringende aandacht vereisen, zijn onder meer het invoeren van nieuwe wetgeving om corruptie strenger aan te pakken, het herzien van sociale zekerheidsuitgaven, het publiceren van maandelijkse rapporten over sociale programma’s, het oprichten van een elektronische forexmarkt en het updaten van de Deviezenwet 1947.

De SEOB roept verder op tot het publiceren van gecontroleerde financiële rapporten van de grootste staatsbedrijven en de implementatie van de nieuwe aanbestedingswet om transparantie in overheidsaanbestedingen te vergroten. Eveneens werd aangedrongen op de ontwikkeling van een governance raamwerk voor staatsbanken.

Al deze maatregelen zijn naar verwachting cruciaal voor het duurzaam stabiliseren van de economie van Suriname en het waarborgen van groei op de middellange termijn.

error: Kopiëren mag niet!