Zoals verwacht heeft de veroordeelde voormalige legerleider en staatshoofd Desi Bouterse zich niet aangemeld bij de gevangenis te Santo Boma. Drie veroordeelden van de 8 Decembermoorden deden dat wel, maar Bouterse en een ex-lijfwacht van hem deden dat niet. Op de radio is beweerd dat een revolutionair zich niet overgeeft aan zijn vijanden. Ook is gezegd dat een leider buiten moet zijn om zijn kameraden te bevrijden als die ingesloten zijn. Daarbij werd verwezen naar de 3 ex-militairen die zich wel te Santo Boma hebben aangediend. Opmerkelijk bij deze 3 is wel dat ze er oud en ziek uitzien. Daarmee zal door de gevangenisautoriteiten rekening worden gehouden. Opmerkelijk was ook dat de advocaat Kandhai, zonder te vloeken en te klagen, aanwezig was bij de gevangenis om de 3 veroordeelden te begeleiden.
Terwijl dit alles gaande was, drong een vraag zich wel aan ons op. Als advocaten garant kunnen en mogen staan voor verdachten en indien verdachten op grond van deze garantie niet in verzekering worden gesteld omdat er o.a. geen vluchtgevaar is, dan zijn er nu wel twijfels mogelijk over garanties gesteld door deze advocaat. Want het nieuws is in Paramaribo dat de veroordeelde Bouterse voortvluchtig zou zijn. Een DNA-lid heeft op Facebook een foto gepost waaruit de veroordeelde vanuit een helikopter uitkijkt over een stuk immens oerwoud, waarschijnlijk het beroemde Surinaamse bladerdek. De indruk lijkt daarmee te ontstaan dat de veroordeelde zich ergens in het binnenland ophoudt en daar misschien beschermd zal worden door gewapende groepen. Dat zijn allemaal beelden die opduiken, maar het kunnen evengoed doembeelden zijn.
Het kan ook gewoon zijn dat de veroordeelde thuis zit en niet buiten komt. Zijn echtgenote en de voormalige first lady heeft in elk geval herhaald dat zij haar echtgenote al enkele dagen niet heeft gesproken. Ook is voor het huis van de veroordeelde aan de media gezegd, door een straatdammer die het geweld naar verluidt niet zou schuwen, dat de veroordeelde amnestie heeft. Op Lim FM, waar etnische uitspraken zijn gedaan om personen te bewegen tot geweld door Eugene van der San, is een lied afgedraaid om de boel op te warmen. In het lied is iemand op de vlucht voor ‘wicked people’, dat zijn slechte mensen. Daarmee wordt bedoeld de politie en de bazen van de politie. Overigens staat het station achter de etnische haatzaaierij, omdat het station nooit op een degelijke wijze afstand heeft genomen van de haatzaaierij tegen een groep mensen in Suriname die op de radio aangeduid zijn als ‘koelie’.
Voor het huis van de veroordeelde is ook gesteld dat omdat het 8 decemberstrafproces een politiek proces is, de veroordeelde, zijn aanhang en zijn partij een politiek antwoord hebben gegeven. Dat antwoord is dat de veroordeelde geen gevolg heeft gegeven aan de oproep van het OM om zich aan te melden en dat de achterban zich als een bufferzone voor het huis van de verdachte heeft opgesteld. Hoe lang dit het geval zal zijn is niet bekend.
Waar de verdachte is, is niet bekend. Nu is bekend dat er een opsporing zal worden gelast van de veroordeelde. Waarschijnlijk volgt een opsporingsbericht nadat de bevoegde autoriteiten eerst een huiszoeking hebben gedaan, om na te gaan of de veroordeelde niet thuis is. Dat kan een heel gevaarlijke situatie worden, maar wij voelen dat omdat wij leken zijn op dat gebied. Er is gesteld dat de bevoegde autoriteiten in het land aan het provoceren zijn. Dit soort acties kunnen als huiszoekingen ook begrepen worden als een provocatie. Nu wordt de term revolutionairen gebruikt en indirect ook verwezen naar militairen en militaire machthebbers. Ook is de term ballingschap gebruikt door een volgeling van de veroordeelde. Dat wil dus zeggen dat de veroordeelde, omdat het gaat om een politiek proces, zich niet zonder een slag of stoot zal overgeven. Dat zal gebeuren na een gevecht tot het uiterste.
Ballingschap betekent dat personen zich ophouden buiten de landsgrenzen totdat het politieke klimaat weer bevorderlijk genoeg is om er ter plekke te vertoeven en activiteiten uit te voeren, onder andere politieke. Een ballingschap wordt in het algemeen opgelegd aan degene die het land uitvlucht, maar hier is niemand verbannen. Ook komen zelfopgelegde ballingschappen voor, maar dan gaat het niet om veroordeelde personen die het land ontvluchten om straf te ontlopen. Wanneer men vlucht om een straf te ontlopen, dan wordt niet gesproken van een ballingschap maar van iemand die voortvluchtig is. Een nationale opsporing kan een internationale opsporing worden wat overgenomen wordt door Interpol. In het geval van deze veroordeelde zou het gaan dan om een dubbele opsporing omdat dit al eerder zou zijn gebeurd.
Verbanning is het verwijderen van iemand uit een gemeenschap. Iemand die verbannen is, leeft in ballingschap en wordt balling of banneling genoemd. Verbanning kan variëren van een verbod op blijven op de oorspronkelijke locatie tot gedwongen verhuizing naar een (meestal afgelegen) andere locatie. Die locatie wordt dan het ballingsoord genoemd. Het is ook mogelijk dat burgers van een bepaald land of gebied uit ontevredenheid met de politieke of maatschappelijke situatie aldaar, of omdat ze zich bedreigd voelen, besluiten de staat te ontvluchten, bij wijze van protest of uit lijfsbehoud. Omdat aan zo’n vlucht geen formele, juridische verbanning ten grondslag ligt, maar de vluchteling zich (afgesloten van het moederland) wel een balling kan voelen, spreekt men in zulke gevallen soms van vrijwillige ballingschap, al is het woord ‘vrijwillig’ in zulke gevallen vaak nogal betrekkelijk.
Een internationaal geval waar er duidelijk de vraag is gesteld of de betrokken persoon een banneling of een voortvluchtige was, was dat van de Catalaanse politicus die Catalonie wilde afscheiden van Spanje en daarvoor werd vervolgd: Carles Puigdemont. Een voorbeeld van iemand die voor hij werd vervolgd, in een zelfgekozen ballingschap ging en dan weer terugkeerde, is de bekende Thaise politicus en voormalig president Thaksin Shinawatra.