De historische dag van 12 januari zal de geschiedenis ingaan waarop het Openbaar Ministerie de veroordeelde voormalig legerleider en staatshoofd opriep om zich aan te melden bij de gevangenis te Santo Boma. Dat is om zijn straf in de gevangenis uit te zitten. De daartoe strekkende last is door de veroordeelde niet in ontvangst genomen. Gisteren is bericht dat deze conform de geldende wet- en regelgeving betekend is aan de dc in wiens ressort de veroordeelde woonachtig is. De kans is groot dat de veroordeelde zich niet zal aanmelden bij de gevangenis te Santo Boma waar hij is opgeroepen. Dat betekent dat de politie dan de moeilijke taak zal hebben om de verdachte thuis bij hem of waar hij ook mocht zijn, op te halen. Dat kan gebeuren op 12 januari, vandaag, of op een andere dag. Dat kan ook gebeuren op een bekende of onbekende plek buiten de werkelijke woon- en verblijfplaats.
Dat kan een heel gevaarlijke situatie worden waarmee de Surinaamse autoriteiten geen ervaring hebben. Nu is er een ook een oproep vanuit de NDP aan de partijleden om zich vandaag aan te melden bij het huis van de voorzitter. Als het ware roept de NDP de voorzitter op om zich te verschansen in zijn huis. Waar de feitelijke verblijfplaats is van de veroordeelde is niet bekend. De indruk wordt door de oproep van de NDP gewekt alsof die feitelijke verblijfplaats zou zijn het huis van de veroordeelde te Leonsberg. Het kan ook een afleidingsmanoeuvre zijn.
Met name in de Nederlandse media wordt heel vaak bericht dat veroordeelden voor zware feiten zich verschansen in woningen en gebouwen. Vaak worden er dan ook mensen in de gebouwen gegijzeld zodat de politie moeilijk in de woningen een inval kan plegen. Ook vinden er heel vaak schotenwisselingen plaats. Het wordt een hele gewapende operatie met gewonden aan een of beide kanten. Er ontstaat door het zich verschansen in een woning een heel gevaarlijke situatie aan beide kanten, ook aan de zijde van de politie. De NDP zal door deze oproep een heel gevaarlijke situatie laten ontstaan in het land.
De etnische oproep van voormalig JusPol-minister ‘Sjatlont’ Eugene van der San zal waarschijnlijk geen effect sorteren, maar zijn oproep van ‘war ini a kondre’ is goed aangekomen bij de NDP, het is blijkbaar niet aan dovemansoren gezegd. De NDP heeft zich niet gedistantieerd van de etnische uitspraken van de NDP-voorzitter, waardoor onze stelling weer bevestigd is dat deze organisatie geen nationale, maar een creools-nationalistische partij is. De vraag reist ook wie van de NDP de oproep heeft gedaan tot het maken van het huis van de veroordeelde tot een enclave.
In de oproep is opvallend dat het vonnis van de rechter in laatste instantie getypeerd wordt als een politiek vonnis. We gaan ervan uit dat de oproep die gisteren is gepubliceerd, afkomstig is van de bevoegde autoriteiten binnen de partij. De NDP accepteert dit vonnis volgens de oproep niet. In de oproep wordt de NDP’er opgeroepen om de eenheid te bewaren, dus om zich als een eenheid op te trekken. Daaruit kan ook blijken dat de oproep is om massaal gevolg te geven aan een oproep om ergens te verschijnen. Het oproepbericht begint onschuldig en roept de NDP’ers op om alles eraan te doen om de verkiezingen in 2025 te winnen.
Ergens midden in het bericht van de NDP komt de ware achtergrond ervan naar buiten. Het bericht zegt dat de partij steeds tot kalmte heeft opgeroepen, het nu onmogelijk wordt ‘voor grote delen van de samenleving’ om deze kalmte te bewaren. De oorzaak zou liggen bij de regering: deze regering zou doorgaan om ‘een situatie’ te creëren. Deze ‘situatie’ is kennelijk de situatie waar de partijvoorzitter wordt opgeroepen zich te Santo Boma te melden. De president wordt dus kwalijk genomen dat hij zijn boekje niet te buiten gaat en niet bemoeit in de interne processen van het Openbaar Ministerie. Het OM heeft besloten om het strafvonnis te executeren en de president heeft daarin niets te beslissen.
Maar de ‘domme massa’ is heel gevoelig voor het schuiven van elke schuld, ook onweer op een dag, in de schoenen van de huidige president. In het bericht roept de partij dus indirect haar leden op om zich niet meer rustig te houden. De partij zegt dat de partijleden vrij zijn zich niet meer rustig te houden; als dat gebeurt, dan is nu de regering daarvoor verantwoordelijk, wat ook mag gebeuren dus te Leonsberg. De regering is dus verantwoordelijk voor ‘de ingezette wet’: dat is het niet verhinderen dat de veroordeelde moet worden gearresteerd. De regering wordt opgeroepen de ingezette weg te verlaten: hoe de regering dat moet doen is onbekend. Waarschijnlijk wordt daarmee bedoeld dat de regering moet beletten dat de politie de veroordeelde thuis op of na 12 januari arresteert.
Wat de daadwerkelijke bedoeling is van het verzamelen van de NDP’ers te Leonsberg voor vandaag zelf is niet bekend. Wat het zal betekenen voor 13 januari of daarna is onbekend. Het kan dat er sprake is van een permanente bewaking en verschansing vanaf 12 januari 2024. Het is bekend dat er wapens in roulatie zijn in bepaalde kringen van de Surinaamse samenleving. Er is een heel bedreigende odo opgenomen aan het einde van de oproep van de NDP. Deze bewapening heeft plaatsgevonden vanaf de jaren ’80 tot recent nog en hebben zich ook wapendiefstallen plaatsgevonden.
De betrokken gewapende machten hebben verschillende scenario’s uitgewerkt. Wij hopen dat het recht zijn beloop mag hebben, dat Surinamers hun hoofd koel houden en niet in gevecht gaan met de gewapende machten en dat het vreedzaam mag blijven in Suriname. En dat er geen sprake is van geweld of verlies van levens.