He put me through hell and I called it love     

Vrouwenmishandeling betekent in de regel lichamelijk en/of geestelijk geweld tegen vrouwen. De ander bang maken, haar bewegingsvrijheid ontnemen en/of vernederen, is een manier om macht uit te oefenen. Het komt in alle lagen van de bevolking voor. De voortdurende stroom van intimidatie en geweld ondermijnt het zelfrespect van de vrouw.                                                                                                

Weer zijn er vrouwen mishandeld en vermoord. Het schijnt heel moeilijk te zijn om aan dit geweld tegen vrouwen een eind te maken. 

Mishandelde vrouwen houden vaak hun mond over de mishandelingen, uit angst, maar ook uit schaamte. Ook wordt veel vrouwen het gevoel, de oorzaak van het geweld te zijn en te falen, opgedrongen. Ze bedenken daarom excuses voor het gewelddadige gedrag van hun man en blijven hopen dat het allemaal wel goed zal komen. Silence is a woman loudest cry!

Geweld binnen een relatie ontstaat meestal geleidelijk. De daders hebben vaak een aantal factoren met elkaar gemeen, namelijk:  

  • Een beperkte agressiebeheersing. 
  • Weinig vaardigheid in problemen oplossen. 
  • Moeite met communiceren in een relatie; zich niet goed verbaal kunnen uiten. 
  • Jaloezie. 
  • De behoefte controle over anderen te hebben. 
  • Alcohol- of drugsgebruik:  mannen mishandelen dan vooral als ze onder invloed zijn. 
  • Opgegroeid zijn in een gezin waarin (vrouwen)mishandeling plaatsvond. 

De voornaamste karaktertrek van deze vrouwenbeulen, is narcisme. Zo’n sociopaat beziet de wereld alleen vanuit het oogpunt hoe er in zijn behoeften kan worden voorzien en is niet in staat de gevolgen van zijn daden te overzien. Meestal hebben ze een minderwaardigheidscomplex, dezelfde karaktertrek die zij hun slachtoffers proberen te bezorgen. Bezitsdrang en jaloezie, alsook seksueel onvermogen en een minderwaardigheidsgevoel zijn gebruikelijke karaktertrekken van mannen die hun vrouw mishandelen. Mishandeling is dan één van de manieren waarop de incompetente man zijn mannelijkheid tracht te bewijzen. Geweld is dan een middel om zijn gezag te behouden en zijn macht over zijn partner te tonen. Ook al behandelt hij zijn vrouw slecht en doet hij haar lichamelijk pijn, toch is hij ontzettend bang om haar kwijt te raken. Als de mishandelde vrouw dreigt hem te verlaten, dreigt hij meestal haar en zichzelf te doden.

Nog een karakteriserend kenmerk van de vrouwenbeul is de cyclus waarin het geweld zich afspeelt.                                                                                                       

-In het eerste stadium neemt de man misschien alleen zijn toevlucht tot schelden, het gebruik van beledigende taal. Hij dreigt misschien de kinderen van haar af te pakken, met de mededeling dat zij hen nooit meer zal terugzien. Ze voelt zich bedreigd en zwijgt en neemt met deze houding de verantwoordelijkheid voor zijn wangedrag op zich. Hiermee speelt zij hem in de kaart. Hij krijgt haar in zijn macht. Maar hij heeft behoefte aan een groter overwicht. 

-Fase twee kan aanbreken met een explosieve uitbarsting van geweld, schoppen, slaan, bijten, aan haar haren trekken, haar tegen de vloer gooien, op een gewelddadige manier seksuele handelingen verrichten. De meeste vrouwen zoeken bij de eerste keer excuses voor zijn gedrag  bijv. spanningen op het werk.

-Onmiddellijk na de uitbarsting van geweld, toont de man berouw. Hij bevindt zich nu in de derde fase van de cyclus. Hij overlaadt haar met geschenken, smeekt haar om vergeving en hij belooft haar dat het nooit weer zal gebeuren.

-Maar het gebeurt toch weer. Er is geen berouw meer. Het is een levenswijze geworden. De dreiging dat hij haar zal doden, is altijd aanwezig als zij dreigt weg te lopen. Zij is nu volledig in zijn macht.                                                                     

-De vrouwenbeul begint haar te beschuldigen dat zij de afranselingen uitlokt. Hij laat haar geloven dat het haar fout is. En als zo’n mishandeling jarenlang doorgaat, wordt de vrouw zodanig gehersenspoeld dat zij het ook nog gaat geloven.                                                                                                                                Kinderen die hier tussen opgroeien leren dat het aanvaardbaar is problemen en spanningen op gewelddadige wijze aan te pakken, dat geweld als uitlaatklep kan worden gebruikt voor hun woede.

Bij mishandeling focust men zich alleen op hulp aan de vrouw en dat is niet terecht. Niet alleen het slachtoffer maar ook de dader kan hulp nodig hebben.

Een geestelijk gezonde man behandelt zijn vrouw met respect. Hij beledigt en kleineert haar niet. Ook de vrouw moet de man met respect behandelen. Haar woorden tegen hem mogen niet scherp en sarcastisch zijn. Ze mag hem niet sarren. Vooral in het bijzijn van hun kinderen, moeten zij elkaar respecteren, alleen zo zouden ze ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen geestelijk gezonde volwassenen worden.  

Een vrouw kan zich tegen geweld beschermen door de man met wie zij een relatie wil aangaan, eerst goed te leren kennen. Sluit je ogen niet voor zijn minpunten en zoek geen excuses voor zijn wangedrag. Elke man kan een dame voor één nacht goed behandelen, maar er is een geweldige man voor nodig om haar de rest van haar leven goed te behandelen. Voorkomen is beter dan genezen.                                                     

“There is one universal truth, applicable to all countries, cultures and communities: violence against women is never acceptable, never excusable, never tolerable.” (Ban Ki-moon)

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!