Grote belangen coalitiepartijen gaan spelen bij vlijmscherpe begrotingsbehandeling 2024

De Nationale Assemblée (DNA) maakt naar verwachting vandaag, donderdag 11 januari, een aanvang met de begrotingsbehandeling. Aanvankelijk zou de behandeling vorig jaar rond midden december moeten starten, maar het  eindverslag van de begrotingscommissie die na verschillende hearings en besprekingen werd uitgebracht, was niet rond. Het gaat om de behandeling van de ontwerpwet houdende vaststelling van de ontwerp-staatsbegroting van uitgaven en ontvangsten voor het dienstjaar 2024. 

President Chan Santokhi diende zoals gebruikelijk bij zijn jaarrede de begroting in. Daarbij worden de ontwerpbegrotingen van alle zeventien ministeries uitgewerkt. In de huidige coalitie zijn de ministeries verdeeld tussen de VHP die 10 ministeries heeft en de ABOP die het beheer heeft van 7 ministeries. Tijdens de begrotingsbehandeling komen alle ministeries aan de orde. Echter is het al tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die voorafgaan aan de begrotingsbehandeling, duidelijk geworden dat de belangen van de coalitiepartijen scherp tegenover elkaar staan. 

Vlijmscherp 

Volgens de ABOP is, volgens parlementariërs Obed Kanape en Edgar Sampie, sprake van desavouering en tegenwerking van ABOP-ministeries door het ministerie van Financiën, die in beheer is van de VHP. Sampie maakte duidelijk, dat hij zich scherp zal opstellen. President Santokhi heeft als reactie hierop aangegeven dat er percepties gecreëerd worden alsof sommige ministeries meer krijgen dan anderen. Dit is volgens hem incorrect. 

De belangen van de twee grote partijen die azen op een tweede termijn zullen tegenover elkaar staan, met het oog op 2025. Voorts kan de regering ook rekenen op felle oppositie van de NPS, die vorig jaar uit de coalitie stapte. 

Vooral de parlementariërs Patricia Etnel (NPS) en Melvin Bouva (NDP)  zullen naar verwachting het voortouw nemen in vlijmscherpe kritiek op het regeringsbeleid. 

Dagblad Suriname verneemt uit goed geïnformeerde bronnen binnen de VHP-top dat er woensdagavond tot laat is onderhandeld binnen de coalitie om te komen tot een soepele begrotingsbehandeling. Hoe dit zal uitpakken is nog onduidelijk. 

In de staatsbegroting staan de verwachte verplichtingen, uitgaven en ontvangsten van de overheid voor het komende jaar. De verschillende vaste commissies brengen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling, de planning en begrotingen van de verschillende ministeries in kaart.

error: Kopiëren mag niet!