Daling valutakoers blijkt achteraf schijndaling 

In december vorig jaar vertoonde onder andere de dollarkoers een enorme daling. De prijzen per dollar lagen al rond SRD 35. Dit was voor veel ondernemers een opluchting. Achteraf blijkt immers dat in januari de koers enorm gestegen is in vergelijking met december

Schijndaling valutakoers

De recente daling van de valutakoers, die veel beleggers en marktanalisten verraste, blijkt een schijnhandeling te zijn en heeft niet gezorgd voor de gehoopte verlaging van importprijzen. Hoewel velen verwachtten dat een lagere koers zou leiden tot goedkopere geïmporteerde goederen door ontwikkelingen op de valutamarkten, wijzen experts erop dat er andere, hardnekkige kosten zijn die de totale prijs van geïmporteerde producten blijven opdrijven.

Deze kosten omvatten de gestegen prijs van de producten zelf, die niet altijd direct gekoppeld zijn aan valutafluctuaties. Bovendien maken de ondernemers de voortschrijdende verhogingen in vracht- en afhandelingskosten die de import duurder maken, nog steeds mee. Ondanks een zwakkere munt, vertalen deze hardnekkige stijgingen zich niet in lagere schap-prijzen voor consumenten en bedrijven en dit blijft voor irritatie zorgen onder burgers.

Burgers bleven veel betalen bij importeren en exporteren

Veel burgers hebben ondanks de zogenaamde daling van de koers bij het aankopen van producten te maken met de normale douanekoers. De douanekoers vertoonde nimmer een daling. Dit was dan ook te merken bij diverse ondernemingen. Men werkte normaal met een torenhoge dollarkoers.

Deze maand is weer gebleken dat de valuta koersen richting SRD 37 en 38. Voor veel burgers werd het ineens duidelijk, dat er sprake was van een schijndaling. Over de invloed van valutakoersen op prijsstijgingen hebben veel experts zich uitlaten.

Deskundigen leggen verhouding prijsstijging en valuta koers nader uit 

Deskundigen op economisch gebied geven het volgende te kennen “Hoewel een daling in de wisselkoers vaak als een directe kans voor prijsverlagingen wordt gezien, moeten we begrijpen dat productie-, transport- en logistieke processen een steeds belangrijkere rol spelen in de uiteindelijke kosten voor de eindgebruiker. Deze aspecten hebben een dynamiek die los kan staan van valutaschommelingen.”

Volgens de deskundigen betekent het kortom, dat ondanks optimistische voorspellingen, consumenten en importeurs vooralsnog niet mogen verwachten dat de kosten voor geïmporteerde goederen zullen dalen. Dit blijft een complexe uitdaging voor economieën die zwaar leunen op import, en werpt licht op de noodzaak om de gehele toeleveringsketen te optimaliseren als men prijzen wil verlagen.

error: Kopiëren mag niet!