Burgers worstelen met balans gezondheid en welzijn tijdens economische crisis

Uiteen recente poll op de website van Dagblad Suriname is gebleken dat een overgrote meerderheid van de burgers moeite heeft om in de huidige slechte economische omstandigheden de juiste balans te vinden tussen gezondheid en welzijn. Van de respondenten geeft 61% (759 stemmen) aan hierin helemaal niet te slagen, terwijl 23% (282 stemmen) aangeeft dit soms te kunnen en slechts 17% (211 stemmen) stelt geen moeite te hebben met deze balans.

De oorzaken van deze balansproblematiek kunnen divers zijn. Allereerst kan de economische neergang ervoor zorgen dat burgers financiële prioriteiten moeten stellen die ten koste gaan van gezondheid en welzijn. De stijgende kosten voor levensonderhoud en gezondheidszorg maken het voor veel mensen lastig om gevarieerd te eten, regelmatig te sporten of stress te managen. Ook de toegankelijkheid en kwaliteit van gezondheidsdiensten kan beïnvloed worden door bezuinigingen en economische malaise.

Daarnaast kunnen psychologische factoren een rol spelen. Onzekerheid en stress gerelateerd aan economische problemen kunnen bijdragen aan het verminderde vermogen om goede beslissingen te maken op het gebied van gezondheid en welzijn.

De gegevens van de poll weerspiegelen dus een belangrijk sociaal vraagstuk waar beleidsmakers en gezondheidswerkers aandacht aan moeten schenken. Met het oog op de bevindingen zouden gerichte interventies en ondersteuningsprogramma’s ontwikkeld kunnen worden om burgers te helpen bij het maken van keuzes die bevorderlijk zijn voor hun gezondheid en algehele welzijn, ondanks de economische uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden.

error: Kopiëren mag niet!