Luchtverkeersleiders waarschuwen voor acties

Luchtverkeersleiders hebben via hun organisatie, de SATCA (Surinam Air Traffic Controllers Association) acties in het vooruitzicht gesteld indien de door de regering toegezegde waardering nog langer uitblijft. Ze roepen de regering op om daartoe dringende acties te ondernemen. 

De SATCA zegt in een schrijven dat van luchtverkeersleiders wordt verwacht dat de dienstverlening met eenderde van de optimale bezetting gegarandeerd blijft, terwijl de tegenpartij (regering) zijn verplichtingen niet nakomt en steeds vertraagd. “Regering hoe lang nog?”, vraagt ze zich af. 

Opmerkelijk is dat de luchtverkeersleiders weer van zich hebben laten horen na een gedane mededeling van minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) afgelopen maandag tijdens de regeringspersconferentie. Ramsaran zei, dat in mei een nieuwe lichting gekwalificeerde luchtverkeersleiders zal worden afgeleverd. Daarmee zal enige verbetering komen in de bezettingsgraad van luchtverkeersleiders. 

Er is een tekort van circa 40 luchtverkeersleiders op een ideale bezetting van 80. De TCT-minister zei ook dat er gewerkt wordt aan de waardering van deze specialistische doelgroep.

In augustus vorig jaar is na lang onderhandelen met de regering een akkoord bereikt over een loonsverhoging. Na vijf maanden wachten de luchtverkeersleiders nog steeds daarop. Dit leidt tot het hoogste niveau van ongemak dat voor de leden onaanvaardbaar is, schrijft de SATCA. Ze zegt dat luchtverkeersleiders onuitwisselbaar zijn, omdat het leren van specifieke kenmerken van een luchthaven, een gebied of een regio, veel tijd en moeite kost. 

Een geïmproviseerd gebruik van ingehuurd personeel voor veiligheidskritische functies vormt een onmiddellijk, ernstig en onaanvaardbaar risico voor luchtruimgebruikers. Wat nog belangrijker is dat gebruik van ongekwalificeerd personeel om luchtverkeersdiensten te verlenen een schending is van internationale vereisten van het internationaal verdrag inzake burgerluchtvaart.

SS

error: Kopiëren mag niet!