Israëlische luchtaanvallen doden meer dan 90 Palestijnen in Gaza

De Israëlische bezettingsmacht heeft intensieve luchtaanvallen uitgevoerd in Gaza, waarbij meer dan 90 Palestijnen zijn omgekomen. De aanvallen, die vanuit de lucht, land en zee plaatsvonden, troffen vooral de centrale en zuidelijke gebieden van de Gazastrook. Bij een specifieke aanval op een woonwijk vielen minstens 58 doden, en reddingswerkers hebben ook slachtoffers geborgen uit het puin van huizen die door de aanvallen zijn vernietigd.

Onder de slachtoffers bevond zich de Palestijnse journaliste Heba al-Abadla en haar dochter, die omkwamen toen hun huis in Khan Yunis werd gebombardeerd. De aanvallen hebben wijdverbreide chaos veroorzaakt, met tienduizenden burgers die op de vlucht zijn geslagen op zoek naar veiligheid. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN en verschillende persorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over het gevaar dat journalisten in Gaza lopen wanneer zij verslag doen van de situatie.

Reporters Without Borders (RSF) heeft een klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) vanwege de moord op Palestijnse journalisten, waarbij het ICC bevestigde dat er een onderzoek loopt naar mogelijke misdrijven tegen journalisten. Sinds oktober 2023 zijn volgens het Palestijnse Informatiecentrum in totaal 111 journalisten door Israëlische acties in Gaza gedood.

error: Kopiëren mag niet!