OM wijst verzoek nieuw advocatenteam Bouterse af

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het verzoekschrift van het nieuwe advocatenteam van Desi Bouterse afgewezen. Het advocatenteam wilde dat de uitvoering van het vonnis in het 8 Decembermoordenproces tegen de oud-president en vier mede-veroordeelden zou worden stopgezet en dat uitvoering van de vonnissen wordt opgeschort.

Het OM heeft dinsdag 10 januari haar afwijzing bekendgemaakt in een twee pagina’s tellende brief aan de vijf advocaten (zie onderaan). Uit die brief wordt echter niet duidelijk waarom het verzoek is afgewezen.

De vijf advocaten -Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Nailah van Dijk en Derrick Veira – beroepen zich in hun verzoek op de in 2012 gewijzigde Amnestiewet. Maar, het Constitutioneel Hof concludeerde in 2021 dat de Amnestiewet niet van toepassing is. De vijf advocaten beweren echter, dat er destijds juridische fouten zijn gemaakt.

De periode om gratie aan te vragen is verstreken. Het OM gaat hier in haar schrijven aan het advocatenteam van Bouterse op in. Geen van de veroordeelden heeft een gratieverzoek ingediend. 

Ondertussen wacht de regering op instructies van het Openbaar Ministerie. Velen in de samenleving vragen zich af waar de oud-president is en wanneer de autoriteiten overgaan tot zijn aanhouding om de aan hem opgelegde 20 jaar gevangenisstraf uit te gaan zitten.

error: Kopiëren mag niet!