Natievorming in Suriname

Op 1 december 2023 was ik op een bijeenkomst in Suriname (Grun Jari/(NPS kantoor). Het onderwerp van Bisschop Karel Choenni was: “Zijn normen en waarden vervallen?” Ik heb met belangstelling geluisterd naar deze presentatie van de heer Choenni.

Quote “Omgangsvormen zijn de meeste fundamentele gedragsregels binnen elke samenleving en kunnen onder druk van negatieve krachten, verschijnselen of invloeden de samenleving letterlijk te gronde richten:” Unquote. Deze quote trok mijn aandacht. Dat was de reden om aanwezig te zijn. De presentatie van Bisschop Choenni is die avond live uitgezonden via een televisiezender in Suriname. Ik hoop, dat de presentatie terug te vinden is via You Tube. Mevrouw Raissa van Varsseveld wil ik hierbij complimenteren voor haar presentatie op de avond zelf en in aanloop naar deze avond haar perfecte optredens via de locale media.

De normen en waarden in Suriname hebben al geruime tijd mijn aandacht. Op 25 november 2020 heb ik op een bijeenkomst van Stichting Hart voor Suriname Worldwide in Nederland het volgende opgedragen:

Dromen zijn bedrog

Dromen zijn bedrog. En toch blijf ik dromen over een samenleving in Suriname met integere bestuurders.

Een samenleving waar een ieder elkaar respecteert. Een samenleving waar men elkaar niet uitscheldt. Een samenleving waar men elkaar geen verwijten maakt. Een samenleving waar men elkaar geen pijn doet. Een samenleving die de personen, geboren in Suriname, niet weg jaagt. Een samenleving die elkaar beschermt en helpt. Een samenleving met goede normen en waarden.

De normen en waarden die vanaf de basisschool overgebracht worden aan de kinderen.

Vandaag is de nieuwe start van Suriname.

Wij moeten vooruit kijken.

Mijn droom is:

Samenwonen, Samenwerken in Switi Sranan.

Wanneer is de start in Suriname?

De presentatie van Bisschop Choenni op 1 december 2023, mijn voordracht op 25 november 2020 en het goede werk van de Stichting Wi True Sranan houden mij nog steeds bezig. Waarom pakt het ministerie van Onderwijs in Suriname niet meteen de handschoen op? Het ministerie kan toch beginnen met de implementatie “normen en waarden” op de basisscholen. Aan de kinderen moet een aantal zaken duidelijk verteld worden. De zaken, die verteld moeten worden, hoef ik niet in dit artikel op te schrijven. Dat weten de deskundigen zelf heel goed. De mensen van stichting Wi True Sranan zullen mijns inziens zeker gehoor geven aan het verzoek van het ministerie van onderwijs om te helpen met de implementatie.

Wie is Surinamer?

Beste mensen, het wordt tijd, dat wij blijven roepen, dat wij allen Surinamers zijn. Jij bent in Suriname geboren: dus jij bent een Surinamer; Meneer Santokhi is in Suriname geboren: dus hij is een Surinamer; meneer Bouterse is in Suriname geboren: dus hij is een Surinamer. 

Wat wil ik hiermee zeggen? Wij moeten het niet over “Hindostanen”, “Afro- Surinamers”,”marrons”, “Chinezen”, “Javanen”, “Libanezen “ etc hebben. 

Natievorming

Natievorming in Suriname begint om luid en duidelijk te roepen: “Wij zijn Surinamers”.

De personen, die bewust aparte bevolkingsgroepen in Suriname willen creëren en de politici, die de etnische snaar in Suriname willen bespelen, moeten zich realiseren, dat de meerderheid van de Surinamers hiervan niet gediend is.

De personen geboren in Suriname moeten een tegen geluid laten horen. 

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!