Muggenplaag teistert Paramaribo en omstreken

Delen van Paramaribo worden momenteel geteisterd door een muggenplaag die niet alleen voor irritatie en ongemak zorgt bij de bevolking, maar ook de vrees voor gezondheidsrisico’s versterkt. 

Het aantal meldingen van muggenbeten en de impact ervan op de dagelijkse activiteiten nemen toe, waardoor de zorgen over de uitbraak van door muggen overgedragen ziektes zoals dengue, chikungunya en zika toenemen. Deze risico’s nemen vooral tijdens de regen toe, vanwege het aanwezige water dat als broedplaats dient voor deze plagen veroorzakende insecten.

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is in overleg met het ministerie van Volksgezondheid om een plan te ontwikkelen dat zich richt op het verminderen van de muggenoverlast. Wanneer er bespuiting werkzaamheden zullen plaatsvinden, is vooralsnog onduidelijk. 

In het midden van de toenemende muskietenplaag in Paramaribo, waar mensen dagelijks ernstige overlast melden, wachten de bewoners op de richtlijnen en acties die het ministerie zal aankondigen.

Het beheersen van de muggenplaag is mogelijk door de populatie van muggen te verminderen. Volgens experts werken uitgebreide vernevelingscampagnes effectief.

Vernevelingscampagnes worden vaak gebruikt om gebieden te behandelen waar muggen broeden of zich ophouden tijdens muggenplagen. Muggenlarven worden gedood en volwassen muggen worden afgeschrikt dankzij de fijne nevel die ervoor zorgt dat de insecticiden gelijkmatig worden verspreid. Het is belangrijk te weten dat het gebruik van dit soort campagnes soms gepaard kan gaan met zorgen over mogelijke gezondheidseffecten en milieueffecten. 

Zolang er geen bespuiting werkzaamheden ofwel vernevelingscampagnes plaatsvinden, worden mensen geadviseerd om zelfbescherming te bieden door muskietennetten te plaatsen rondom slaapplaatsen, insectenwerende sprays, lotions of crèmes te gebruiken,  mogelijke broedplaatsen te verwijderen en te zorgen voor goede ventilatie in huis. 

SD

error: Kopiëren mag niet!