Mr. Spong over brief advocatenteam Desi Bouterse: “Het is klinkklare juridische lariekoek”

“Suriname beschikt over uitstekende arrestatieteams”

De bekende advocaat Gerard Spong, kantoorhoudende te Amsterdam, heeft maandagavond in het Nederlandse veel beluisterde dagelijkse avond radioprogramma ‘Met Het Oog op Morgen’ gezegd, dat de brief van het nieuwe team van vijf advocaten van oud-president Desi Bouterse, “klinkklare juridische lariekoek” is.

Spong zei, dat de brief berust op de stelling, dat vanwege de  oude Amnestiewet er eigenlijk helemaal geen rechtsgeldig vonnis is gewezen, omdat die feiten waar het om gaat onder die oude Amnestiewet vallen.
“En dus zou er sprake zijn van een onrechtmatig vonnis.” “Maar, dat is klinkklare juridische lariekoek”, aldus Spong.

“Het is zo, dat het Constitutioneel Hof in haar uitspraak van 2021 heeft gezegd, dat die Amnestiewet ongeldig is. Vervolgens is overeenkomstig de Grondwet, artikel 144 lid 3, de Amnestiewet onverbindend geacht. Die wet geldt dus niet. Dat is de dwaling van dat nieuwe team juristen.”

“Kat in het nauw maakt rare sprongen”

Op de vraag van de presentator van het radioprogramma waarom die advocaten dan in hun brief met die beweringen komen, antwoordt Spong: “Nou, een kat in het nauw maakt rare sprongen natuurlijk. Ze grijpen iedere juridische strohalm aan om onder het vonnis uit te komen. Overigens, deze hele affaire is reeds behandeld door de Krijgsraad en door het Gerechtshof. En ook die hebben al eerder geoordeeld dat die Amnestiewet niet ingeroepen kan worden.” 

Ook wijst Spong erop, dat volgens vaste rechtspraak van het Internationale Hof voor de Rechten van de Mens ernstige rechtsschendingen niet straffeloos verklaard mogen worden en in straffeloosheid eindigen. Daar is dat Hof mordicus op tegen, aldus de advocaat.

“Uitstekende arrestatieteams”

Tot slot van het interview zegt Spong te verwachten, dat Bouterse “op korte termijn zijn straf gaat uitzitten”. “Of hij zich gaat melden is de grote vraag, maar Suriname beschikt over uitstekende arrestatieteams.”

PK

error: Kopiëren mag niet!