Moord en zelfmoord begint de laatste jaren een stijgende trend te vertonen in Suriname. In 2023 zijn er diverse gevallen geweest van moord en zelfmoord. Recent is Suriname nog opgeschrikt door de gruwelijke moord op een 20-jarige dame en haar zuigeling. De dader zou na de daad een verdelgingsmiddel hebben ingenomen, waarna hij de volgende dag in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is overleden.
Op woensdag 3 januari verscheen een bericht van het Korps Politie Suriname over een “vermoedelijke zelfmoord en poging tot moord”. Een man van wie de persoonsgegevens nog ontbreken zou de hand aan zichzelf hebben geslagen, nadat hij een vrouw van wie de personalia ook nog niet bekend zijn, had mishandeld en gepoogd te vermoorden.
Diepgaand onderzoek wijst uit dat relationele spanningen een cruciale rol spelen in de verontrustende stijging van moord- en zelfmoordcijfers. In veel gevallen blijken moorden binnen relaties voort te komen uit diepe ontwrichtingen. Jaloezie, financiële problemen en onopgeloste geschillen vormen brandstof voor fatale confrontaties, waarbij geweld een trieste uitlaatklep wordt voor opgebouwde spanningen.
Psychologen identificeren zelfmoord vaak als een wanhopige uitweg voor individuen die gevangen zitten in verstoorde relaties. Het gebrek aan emotionele steun, gecombineerd met gevoelens van eenzaamheid en uitzichtloosheid, drijft sommigen tot deze tragische beslissing.
Om deze zorgwekkende trend aan te pakken, benadrukken experts de noodzaak van preventieve maatregelen. Investeringen in relatieondersteuning, toegankelijke counseling en het doorbreken van het stigma rondom relationele problemen worden aangemerkt als cruciale stappen om het aantal moorden en zelfmoorden te verminderen.
Een gecoördineerde inspanning van overheid, hulpverleners en gemeenschappen is essentieel om de diepgewortelde problemen in de relationele sfeer aan te pakken. Alleen door samen te werken aan het begrijpen en aanpakken van deze motieven kan gestreefd worden naar een veiligere toekomst voor de Surinaamse bevolking.
SK