De Verenigde Staten zijn van plan om dronebases langs de West-Afrikaanse kust op te zetten om de veiligheid in de regio te verbeteren. Deze stap is een reactie op de toenemende dreiging van extremistische groeperingen zoals Al Qaeda en ISIS. Amerikaanse en Afrikaanse functionarissen bevestigen deze strategie die gericht is op het proactief aanpakken van de veiligheidssituatie.
Dit plan ziet Amerikaanse verzoeken voor het stationeren van ongewapende verkenningsdrones in welvarende en stabiele landen zoals Ghana, Ivoorkust en Benin die te maken krijgen met dreigingen van militanten uit de Sahel, waar landen als Mali, Burkina Faso en Niger kampen met veiligheidsproblemen. De situatie in de Sahel heeft al geleid tot ongeveer 41.000 doden sinds 2017 door jihadistisch geweld.
De drones zijn bedoeld om toezicht te houden en lokale strijdkrachten bij te staan met real-time informatie. Deze ontwikkeling geeft aan dat de VS minder vertrouwen hebben in de effectiviteit van westerse interventies in Mali en Burkina Faso en de betrouwbaarheid van Niger na een staatsgreep in vraag stellen.
Extremistische activiteiten, vooral van de groep Jamaat Nusrat al-Islam wal Muslimin, gelieerd aan Al Qaeda, nemen toe in Afrika. Benin zag toenames nabij haar grenzen en in de eerste negen maanden van 2023 rapporteren ook Benin en Togo meer aanvallen, terwijl Ivoorkust en Ghana ook mogelijke bedreigingen onder ogen moeten zien.
Het geweld in de kustgebieden is minder intens dan in de Sahel, maar het verhoogde risico op aanvallen op deze hulpbronrijkere gebieden baart de VS zorgen. De geplande dronebases zijn een erkenning dat kustlanden kwetsbaar zijn geworden voor extremistische dreigingen.