De staatsschuld van de VS stijgt voor het eerst boven de $34 biljoen

De Amerikaanse staatsschuld heeft een historisch niveau bereikt en is voor het eerst boven de $34 biljoen gestegen. Deze toename vond plaats in een korte periode eind december 2023, waarbij de schuld bijna $100 miljard steeg in slechts één dag. De toename van de schuld komt te midden van eerdere voorspellingen door het Congressional Budget Office dat de schuld in de komende dertig jaar bijna zou kunnen verdubbelen. Michael Peterson van de Peter G. Peterson Foundation heeft op de risico’s en onhoudbaarheid van deze stijgende schuldenlast gewezen.

De recente stijging van de staatsschuld volgt op een overeenkomst tussen de regering-Biden en de Republikeinen om het schuldplafond te verhogen tot januari 2025, om zo een mogelijke staatsbankroet af te wenden. Het ministerie van Financiën verwacht eind maart bijna $1 biljoen extra te lenen. Deze groeiende schuldenlast zorgde voor zorgen over de toekomstige financiële gezondheid van het land.

Analisten merken op dat de staatsschuld eerder dan verwacht de $34 biljoen overschreed, versneld door de economische impact van de COVID-19-pandemie. De discussies en zorgen over de staatsfinanciën zullen waarschijnlijk aanhouden, gezien het congres nog extra financieringswetten moet aannemen om de overheidsuitgaven te dekken.

error: Kopiëren mag niet!