Washington en Doha bereiken overeenkomst om de Amerikaanse aanwezigheid op de militaire basis van Qatar uit te breiden

Washington heeft een overeenkomst bereikt om de aanwezigheid van de Verenigde Staten op de Al Udeid-luchtmachtbasis in Qatar voor nog eens tien jaar uit te breiden. Dit volgt op een bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin aan Qatar, waar hij de Qatarese regering bedankte voor hun toegenomen financiële inspanningen voor de basis. De uitbreiding van de overeenkomst zal de relatie tussen de landen versterken en de operationele capaciteiten van de Amerikaanse strijdkrachten in de regio ondersteunen.

Al Udeid is de grootste Amerikaanse militaire faciliteit in het Midden-Oosten en huisvest meer dan 10.000 Amerikaanse troepen. De basis fungeert sinds 2003 als de belangrijkste luchtmachtbasis van het Amerikaanse Central Command (CENTCOM) na de verhuizing van troepen van de Prince Sultan Air Base in Saoedi-Arabië.

Deze overeenkomst is relevant in de context van het lopende conflict tussen Palestina en Israël en de recente escalatie volgend op een aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Qatar heeft een bemiddelende rol gespeeld in het conflict, wat leidde tot een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars en Palestijnse gevangenen. De uitbreiding van de basis kan worden gezien als een strategische zet te midden van deze geopolitieke spanningen.

error: Kopiëren mag niet!