Term van het jaar: “Koopkrachtversterking”

In februari dit jaar ging de registratie voor de bekende “koopkrachtversterking” van start in Paramaribo als onderdeel van het sociaal programma van de regering Santokhi-Brunswijk uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). 

Hoewel het beleidsprogramma bestemd is om de armoedekloof te verminderen en de sociaal zwakkeren in de samenleving een sociale steun aan te bieden middels een koopkrachtversterking van SRD 1.800, is het de regering meerdere malen gefaald bij de uitvoering van het sociaal programma. 

In Suriname omvat het sociale beschermingssysteem een breed scala aan maatregelen, programma’s en initiatieven die bedoeld zijn om sociaal-economische risico’s en kwetsbaarheden aan te pakken en te verminderen. Het doel van dit systeem is om gemeenschapsgroepen te beschermen en financiële hulp te bieden als dat nodig is. 

Uit het Financieel Jaarplan 2024 blijkt dat er in juni 2023 een bedrag van SRD 239 miljoen is toegewezen aan sociale uitgaven. Dit omvat onder meer SRD 90,8 miljoen voor Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), SRD 8,4 miljoen voor Algemeen Kinderbijslag (AKB), SRD 25,4 miljoen voor financiële bijdrage aan mensen met een beperking, SRD 4,3 miljoen voor financiële bijdrage aan zwakke huishoudens en SRD 110,2 miljoen voor het Sociale Beneficiary Program. Aan het begin van het jaar hebben de uitkeringen per sociale steun een verhoging ondergaan.

Het Social Beneficiary programma omvat de uitkering van SRD 1.800 aan doelgroepen die aan de criteria voldoen en is bedoeld als subsidie voor brandstof, elektriciteit, water, gas, basisvoeding, transport en medicamenten. 

Onderprestatie sociaal vangnet

Binnen het kader van het IMF-programma was er een vastgestelde target voor sociale uitgaven. Bij de evaluatie werd duidelijk dat zowel in juni als oktober het beoogde doel voor sociale uitgaven niet werd behaald. Anastacia Guscina, de missieleider van het IMF, benadrukte in november de onderprestatie van het sociaal vangnet. Als reactie daarop werden er aan de ene kant maatregelen genomen door de regering om de koopkrachtversterking op te trekken. 

Echter gaat het steeds weer mis met het sociaal programma. Ondanks de veelbelovende woorden blijft de impact ervan beperkt voor de samenleving. De toegezegde koopkrachtversterking van SRD 1800 voor sociaal zwakkeren en mensen met een beperking gedurende de maand december 2023 is tot op heden nog niet volledig gerealiseerd.

SD

error: Kopiëren mag niet!