2023 bekeken vanuit juridisch perspectief

In 2023 is er op het juridisch gebied veel vordering geweest, hetzij bij de wetgevende macht (De Nationale Assemblee), maar ook bij de rechterlijke macht waar er zelfs oordelen zijn geveld door de hoogste rechterlijke instantie binnen Suriname (Hof van Justitie). De uitvoerende macht (de regering in zijn algemeenheid) werd op verscheidene momenten ook geconfronteerd met burgers die hun ontevredenheid over de methode van wetswijzigingen of hetgeen wetswijzigingen inhielden hebben getoond. 

Enkele noemenswaardige wetswijzigingen en behandeling van wetten

We hebben in 2023  onder andere gehad een wijziging van de Personeelswet met 26 stemmen voor en 13 stemmen tegen. De Wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volkeren heeft ook dit jaar bijzonder veel aandacht gehad van de regering en in het bijzonder de wetgevende macht. Ook de ingevoerde BTW-wet die een verhoging inhield van 5 procent naar 10 procent was spraakmakend, in vakbondsverband hebben burgers hun ontevredenheid over de wet die op 1 oktober in zou moeten gaan, geuit. De Wet nadere wijziging Wijziging Burgerlijk Wetboek is ook een van de belangrijke wetten die dit jaar aandacht heeft gekregen van De Nationale Assemblee. 

Grondconversie nader bekeken

Het Staatsbesluit Grondconversie is vooralsnog een groot knelpunt binnen de samenleving, omdat het voor grote delen van de gemeenschap onduidelijk is wat er precies gedaan moet worden. Professionals op het gebied van erfrecht hebben deze wet zelfs afgekeurd. Al met al kan gesteld worden dat deze weer bekeken moet worden in samenspraak met deskundigen.

Constitutioneel Hof draagt ook dit jaar actief bij 

Het Constitutioneel Hof (enige orgaan die bevoegd is in Suriname om verzoeken tot toetsen van wetten te bekrachtigen of te verwerpen) heeft op haar beurt dit jaar op twee momenten wetten getoetst die ingediend zijn. De eerste toetsing was de toetsing van artikel 80 van het Surinaams Burgerlijk Wetboek en de tweede toetsing die door de Constitutioneel Hof plaats heeft gevonden was de toetsing van artikelen in het Wetboek van Strafvordering.

Afsluiting decembermoordenproces

Het vonnis van het Hof van Justitie die de gewezen ex-president Bouterse heeft gehad op 20 december is voor veel burgers in principe een hoogtepunt geweest. De andere veroordeelden in hetzelfde strafproces hebben elk 15 jaar celstraf gehad. Zowel deskundigen in binnen- en buitenland geven aan in hun reacties aan, dat Suriname in principe blij mag zijn met het rechtssysteem dat er momenteel is, omdat die volgens hen nog functioneert zoals het hoort (onafhankelijk, onpartijdig). Alhoewel het vonnis er is, zit de samenleving nogal in spanning om te weten wat het resultaat gaan zijn met betrekking tot de gevangenneming de heer Desi Bouterse. De veroordeelden hebben overigens via hun advocaat bekendgemaakt gratie aan te vragen bij president Chandrikapersad Santokhi.

error: Kopiëren mag niet!