Criminaliteit neemt extra toe rond de feestdagen

Criminaliteit neemt extra toe rond de feestdagen. Criminelen slaan in december vaak hun slag op drukke plaatsen waar mensen zich verzamelen, zoals winkels en parkeerplaatsen. Ook woningen kunnen het doelwit worden van inbraken, aangezien veel mensen op reis zijn of op familiebezoek zijn tijdens de feestdagen.

Op Eerste Kerstdag werden bijvoorbeeld de bewoners van Atjoni in Brokopondo opgeschrikt door een grote roofoverval. Hierbij zouden tenminste 3 winkels zijn beroofd. Naar zeggen van burgers zou de politie tijdens de roofoverval nergens te bekennen zijn geweest. Dit zorgt voor een onveilig gevoel bij de lokale burgers, maar ook bij de winkeliers. De laatste periode vinden steeds meer roofovervallen plaats te Atjoni en is het de vraag, in hoeverre de controle in dat gebied opgevoerd zal worden.

In oktober dit jaar heeft de Vereniging van Winkeliers (VVW) aandacht gevraagd voor het opvoeren van de veiligheid, vooral tijdens de feestdagen. De voorzitter van de VVW, Dharwesh Balak, gaf aan, dat winkeliers tijdens de roofovervallen niet alleen op financieel gebied benadeeld worden, maar dat ook hun gezondheid eraan gaat. Zo zouden de winkeliers een trauma kunnen overhouden aan het gebeuren. Hij pleitte daarom ervoor dat de surveillance van militairen en politie landelijk opgevoerd wordt, zodat de veiligheid gewaarborgd is.

Momenteel worden er landelijk al roadblocks gehouden, om het veiligheidsgevoel onder de samenleving te vergroten. Het aanpakken van criminaliteit vereist echter een geïntegreerde aanpak op verschillende niveaus. Enkele belangrijke strategieën zijn bijvoorbeeld, het investeren in programma’s en maatregelen die criminaliteit voorkomen, zoals onderwijs, werkgelegenheid en jeugdontwikkelingsprogramma’s. Ook kan de focus gelegd worden op rehabilitatie van daders om herhaling te voorkomen. Dit kan onder meer inhouden dat gevangenen toegang hebben tot onderwijs en beroepsopleidingen.

Verder kan ook een samenwerking tussen de gemeenschap en de politie gestimuleerd worden. Dit kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het bevorderen van een veiligere omgeving. Verder kan er gebruikgemaakt worden van moderne technologieën, om de opsporing en preventie van criminaliteit te verbeteren.

Voor burgers is het ook belangrijk om te allen tijde waakzaam te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het beveiligen van woningen en het vermijden van verlaten gebieden.

SK

error: Kopiëren mag niet!