Waardering voor SRD ten opzichte van USD/EUR – Ontwikkelingen valutamarkt gunstig

De ontwikkelingen op de binnenlandse valutamarkt zijn gunstig. De weekgemiddelde koersnoteringen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in de week van 4 tot en met 8 december geven een waardering aan voor de SRD ten opzichte van de USD en de EUR. De parallelle verkoopkoers voor cash US-dollars lag rond de SRD 37,55. Het verschil tussen de USD-verkoopkoers van de valutamarkt en de 

parallellmarkt was 0,2 procent.

De parallelle verkoopkoers voor de EUR op de cashmarkt beliep tussen de SRD 38,95 en SRD 39,15. Het verschil tussen de gemiddelde EUR-verkoopkoers van de valutamarkt en de parallellmarkt was 0,3 procent.

Cijfers van de ontwikkelingen op de binnenlandse valutamarkt, die de Centrale Bank wekelijks bijhoudt, bevestigen de stabiele koersontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Voor wat betreft de girale parallellmarkt bewoog de USD-koers  in de week van 4 tot en met 8 december zich tussen de SRD 37,80 en SRD 38,00. Het verschil met de girale USD-verkoopkoers van de Centrale Bank was gemiddeld 0,2 procent. De week daarvoor was het verschil 0,3 procent.  

De contante USD-verkoopkoers lag gemiddeld 1 procent lager dan de girale USD-verkoopkoers. De week daarvoor was het verschil eveneens 1 procent.

In de EUR-sfeer lag de contante verkoopkoers 4 procent lager dan de girale EUR-verkoopkoers. In de week daarvoor was dit verschil 4,6 procent.

Volumes

De cijfers van de Centrale Bank geven ook de transactiesvolumes bij de banken en de wisselkantoren aan. In genoemde week van 4 tot en met 8 december bedroegen de totale aankoop- en totale verkoopvolumes van USD-bankpapier (cash) respectievelijk USD 1,6 miljoen en USD 2,7 miljoen. In de overmakingssfeer waren deze USD volumes respectievelijk USD 12,7 miljoen en USD  11,3 miljoen.

In het EUR-segment was het aankoopvolume van bankpapier EUR 4,1 miljoen en het verkoopvolume EUR 1,8 miljoen. 

In de overmakingssfeer bedroegen de aankoop- en verkoopvolumes respectievelijk EUR 2,5 miljoen en EUR 3,9 miljoen.

Het marktaandeel van de banken aan de aankoopzijde in de USD-sfeer was 65 procent. Aan de verkoopzijde bedroeg dit aandeel 59 procent.

In de EUR-sfeer was het marktaandeel van de wisselkantoren aan de aankoopzijde 62 procent en aan de verkoopzijde 51 procent.

Klantenanalyse

Uit de klantenanalyse van de Centrale Bank blijkt, dat in genoemde week in december de totale USD-aankopen door de algemene banken en de wisselkantoren voor circa 51 procent verricht waren met goudexporteurs, inclusief de multinationals. Dit vertegenwoordigde een bedrag van circa USD 7,5 miljoen. Van “Andere exporteurs” kochten de banken en wisselkantoren circa USD 2,4 miljoen. Het aankoopvolume van “Overigen” bedroeg USD 4,5 miljoen. Onder “Overigen”  vallen de niet-exporteurs.

Ruim 18 procent van de totale USD-verkopen, zijnde circa USD 2,6 miljoen, was geschied met de oliemaatschappijen. Ruim 53 procent van de totale USD-verkopen van de banken en wisselkantoren, welke circa USD 4,7 bedroeg, was afgewikkeld met “Andere importeurs”. Een bedrag van USD 4,0 miljoen, zijnde ruim 28 procent van de totale USD-verkopen, werd verkocht aan “Overigen”.

Voor wat betreft de totale EUR-aankopen was 97 procent, zijnde EUR 6,4 miljoen door de banken en de wisselkantoren verricht met “Overigen”, en circa EUR 0,2 miljoen met “Andere exporteurs”. Van de totale EUR-verkopen was 58 procent, zijnde EUR 3,3 miljoen, met “Andere importeurs” verricht, en 42 procent, oftewel EUR 2,4 miljoen betrof transacties met “Overigen”.

SS

error: Kopiëren mag niet!