Griep piekt weer in december

December is niet alleen de maand waarin feesten en shows worden gehouden, maar het is ook de maand waarin de griep vaak opnieuw op de voorgrond komt. Tijdens de feestdagen is er een opmerkelijke stijging van het aantal griepgevallen in Suriname merkbaar. 

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van de griepverschijnselen in december. Voornamelijk komt het door het weer. Het regenseizoen en temperatuurfluctuaties creëren een vruchtbare omgeving voor virussen om zich te verspreiden. Bovendien bevorderen drukbezochte feesten de verspreiding van het griepvirus. Als een familielid grieperig is, is vast gauw een ander ook ziek. 

Alhoewel de griep in december meestal wel ‘onschuldig’ lijkt, is alertheid toch wel vereist vanwege recente berichtgeving in de media over een mogelijke uitbraak van een luchtwegaandoening.

“Wij moeten alert blijven want het kan altijd naar ons toe overwaaien. Het gaat om organismen die eventueel in seizoenen een verhoogde mate aanwezig kunnen zijn”, gaf de directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul aan in een recente aflevering van Su moves towards a healthy lifestyle, een productie van het ministerie van Volksgezondheid. 

“We hebben nog geen beeld in hoeverre er sprake is van een immuniteit die al een gedeeltelijke bescherming kan bieden, maar gelukkig is het niet iets compleet nieuw”, gaf de directeur aan. “Wij moeten wel voorbereid zijn dat wij niet te maken krijgen met een dusdanige verhoogde aantallen dat wij vast zitten in de zorg”, aldus de directeur. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds oktober een toename van luchtwegaandoeningen bij kinderen in Noord-China geconstateerd. Bovendien waren er in Nederland ook gevallen van longontsteking bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. Begin december liet het ministerie van Volksgezondheid de gemeenschap informeren over de kans op deze ziekteverwekkers in Suriname, gezien het feit dat de feestmaand inging en veel toeristen deze periode het land binnenkomen. 

Enkele tekenen van luchtwegaandoeningen zijn  koorts, hoesten, kortademigheid, versnelde ademhaling, benauwdheid, bemoeilijkte in- of uitademing, pijn op de borst, slapeloosheid en lusteloos gevoel. 

Enkele suggesties voor preventie: Vaccinatie tegen influenza, Covid-19 en andere luchtwegpathogenen. Afstand houden van mensen die ziek zijn en thuis blijven als je ziekteverschijnselen hebt. Hoest of nies in de elleboog of gebruik een papieren zakdoek (tissue). Gebruik een mond-neuskap bij hoesten, niezen of snotneus. Zorg voor een goede ventilatie. Was regelmatig je handen. Als je klachten ervaart, raadpleeg je huisarts of de dichtstbijzijnde polikliniek (Regionale Gezondheidsdienst of Medische Zending).

SD

error: Kopiëren mag niet!