Waar is het bos?

President Chandrikapersad Santokhi en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry hebben 22 december de lichtjes van het zogenoemde Enchanted Christmas Forest op het Onafhankelijkheidsplein aangemaakt. De lichtjes moeten ook in de harten van iedereen schijnen om hoop en geloof te geven, zo was te lezen op de Facebook-pagina van de president.

Dit idee van de Enchanted Christmas Forest is bij de First Lady in 2020 ontstaan. “We wilden niet enkel een kerstboom op het plein hebben, we willen u, als samenleving, jullie jongeren, hier een mooie, waardige, en nationale plek geven, waar jullie in de kerstsfeer kunnen komen, en mooie foto’s kunnen maken. De Enchanted Christmas Forest moet u dat vredig gevoel geven”, aldus de president.

Maar, waar is het bos? De avond van Eerste Kerstdag maar eens een kijkje gaan nemen bij de kerstboom op het plein. En dat werd een tegenvaller. Tja, de kerstboom is echt mooi, maar verder…. geen bos te zien. Enkel een aantal mooi verlichte kerstobjecten. En het kostte de nodige moeite om de ingang van ‘het bos’ te vinden. Een hekwerk is er omheen geplaatst en nergens zijn borden te zien met een verwijzing naar de ingang. Ook bleek het niet echt druk te zijn op Eerste Kerstavond. Het verkeer was drukker dan het aantal mensen dat rondstruinde tussen de verlichte objecten op het plein. Filevorming ‘s avonds in hartje Paramaribo.

Parkeerplaatsen?? Alles in de nabije omgeving van het plein was vol. Sommige automobilisten parkeerden hun auto gewoon ergens op / langs de straat. Er leek geen enkel toezicht te zijn. Agenten waren niet te bekennen. Kortom, een afknapper waar meer van was verwacht. Buiten het plein staan wel enkele kraampjes waar leuke kerstattributen worden verkocht, niet op het plein, neen, er buiten!

Doods Waka Pasi

Dan maar even gelopen naar Waka Pasi – tussen en langs alle geparkeerde auto’s door – in de hoop daar even te kunnen zitten en wat te drinken. Maar nee hoor. Waka Pasi was doods zoals alleen de dood kan zijn. Er was niets te beleven. Het was een donker somber geheel met slechts een of twee cabana’s open en dat was het. Je zou verwachten dat het een gezellige drukte was, maar kennelijk hadden de cabana-houders geen belang bij bezoekers vanaf ‘het bos’ op Eerste Kerstavond en werd Eerste Kerstdag en -avond thuis doorgebracht.

Waterkant en Kerst?

Tja, wat een gezellige Eerste Kerstdag had moeten worden leek uit te monden in een drama. Dan maar een poging wagen bij de iets verderop gelegen Waterkant… daar zou het zeker wel gezellig zijn. Maar, nee hoor. Het was een en al een saaie bedoening. Nauwelijks bezoekers. Zelfs geen enkele kerstverlichting te zien, in tegenstelling tot voorgaande jaren. Het werd met de minuut die Eerste Kerstavond duidelijker: de financieel-economische situatie heeft ook zijn weerslag op de Kerstviering.

Rijdend vanuit een buitenwijk het centrum van Paramaribo in werd dat al duidelijk: er was nauwelijks enige kerstverlichting te zien. Slechts bij enkele bedrijven was Kerst zichtbaar in de vorm van mooie verlichting. Zij die het zich financieel kunnen permitteren hebben kerstversieringen aangebracht, maar voor de doorsnee burger is dit jaar de Kerstviering  financieel ‘onhaalbaar’. Ook de Kerst lijdt onder de situatie waarin het land verkeert.

En dus maar wachten, voor de Centrale Bank van Suriname aan de Waterkant, op vervoer richting huis, naar mooie kerstlichtjes binnen, het genot van een overheerlijk kerstbrood, warme koffie en kerstfilms op televisie. Hoe gezellig kan een Kerstavond zijn…. thuis.

Een Enchanted Christmas Forest? De woorden dekken helaas niet de lading. Maar, nogmaals, gezegd moet worden dat de metalen Kerstboom-constructie er wezen mag. Een stralend kerst juweel in hartje Paramaribo. Maar, laat iedereen eind 2024 hopen op een echt Enchanted Christmas Forest met een echte groene natuurlijke Kerstboom… een klein stukje bos misschien?

PK

error: Kopiëren mag niet!