Bestaat er zoiets als kindervuurwerk?

De officiële verkoop- en afschietperiode van vuurwerk gaat vandaag, woensdag 27 december, officieel in en duurt tot 1 januari. In de afgelopen weken zijn er al iets meer dan 22 containers met vuurwerk geïmporteerd. Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk afsteken. De oorzaken zijn vooral onvoorzichtig gedrag, uit de hand afsteken en stunten. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen het slachtoffer worden van vuurwerk.

Vuurwerk uit de F1-categorie wordt in de volksmond “kindervuurwerk” genoemd, omdat het de lichtste vorm van vuurwerk is. Maar, bestaat er wel zoiets als kindervuurwerk? F1 vuurwerk mag eigenlijk pas vanaf 12 jaar worden afgestoken. 

Onder de leeftijd van 12 jaar is er vaak nog te weinig besef van gevaar. Zo kunnen kinderen onder de 12 jaar risicovolle situaties niet altijd goed inschatten. Bij F1 vuurwerk moet gedacht worden aan sterretjes, kleine ijsfonteintjes en knalerwten.

Hoewel het woord kindervuurwerk onschuldig klinkt en het minste gevaar oplevert, blijft het gevaarlijk. Het is daarom belangrijk om ook bij het afsteken van dit vuurwerk te letten op de veiligheid. Vuurwerk kan zorgen voor ernstige brandwonden als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Ouders dienen hun kinderen daarom te waarschuwen voor de gevaren en dienen tijdens het afsteken van vuurwerk ook erbij te zijn.

Brandweervoorlichters in Suriname hebben vaak aangegeven, dat er geen kindervuurwerk bestaat.

Zelfs de knalerwten, ook bekend als pop-pop, zouden gevaarlijk kunnen zijn. Jaren geleden zou een kind in het oog geraakt zijn hiermee en moet nu verder door het leven gaan met een oog. 

Het brandende deel van sterretjes heeft ook een temperatuur van 1.500 graden Celsius en kan dus brandwonden veroorzaken. In andere landen wordt het ouders daarom afgeraden om kinderen onder de 12 jaar vuurwerk te geven.

Bij vuurwerk is het altijd belangrijk om de veiligheid in acht te nemen door gebruik te maken van een aansteekstokje (wierook), een veiligheidsbril en rekening te houden met de afstand bij het afsteken van vuurwerk.

Tijdens de vuurwerkperiode van 2022 waren 6 slachtoffers geregistreerd. Alle slachtoffers zouden oogletsel hebben opgelopen. Het jongste slachtoffer was 4 jaar en de oudste 56 jaar.
SK

error: Kopiëren mag niet!