Landings- en taxibaan JAP-luchthaven worden ter hand genomen

De landings- en taxibaan van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven worden ter hand genomen. Zo heeft directeur Vijay Chotkan van N.V. Luchthavenbeheer aangegeven. Volgens hem moet de luchthaven van Suriname voorbereid zijn op de komst van meer verkeer door de ontwikkeling van de olie- en gas sector in Suriname. 

“We gaan ons voorbereiden op de ontwikkeling van de olie- en gassector in Suriname, daarvoor moet de landingsbaan in optimale toestand verkeren. Ook kijken we naar het asfalt van de taxibaan en zullen de mogelijkheden voor de indeling van de vliegtuigen verbeterd worden”, aldus Chotkan tegenover stadszender STVS. Er wordt tevens gewerkt aan het onderhoud van de platen op de luchthaven. 

Voor de regeringswisseling presenteerde de regering Bouterse II grootse plannen voor de JAP-Luchthaven, aangedreven door Chinese investeerders. Deze plannen werden door de regering Santokhi geparkeerd. Wel werd in 2021 een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Surinaamse en Nederlandse luchthaven Schiphol getekend. Het helpen ontwikkelen van de Surinaamse luchtvaartsector en het bekijken van mogelijkheden voor een internationale luchthaven in Nickerie waren de doelen hiervan. 

Vorig jaar is er ook onderhoud geweest tussen vertegenwoordigers van de Royal Schiphol Group en een delegatie van de Surinaamse regering. De Communicatie Dienst Suriname gaf destijds aan dat de Royal Schiphol Group zal inkomen met kennisoverdracht en training alsook steun aan de NV Luchthavenbeheer. Wat hiervan terecht is gekomen is onduidelijk.

Ook is het onduidelijk wat de status is van het plan van president Chandrikapersad Santokhi om in het district Nickerie een nieuwe internationale luchthaven op te zetten. Het staatshoofd heeft hierover meerdere malen aankondigingen gedaan. Maar tot nog toe is er niets van de grond gekomen in Nickerie. 

error: Kopiëren mag niet!