Meer dan twintig landen sluiten zich aan bij de door de VS geleide coalitie om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen

Een coalitie van meer dan twintig landen onder leiding van de Verenigde Staten is gevormd om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. Het Pentagon heeft verklaard dat de Houthi’s aanvallen uitvoeren die zij zien als steun aan de Palestijnen in Gaza, waar Israël in conflict is met Hamas.

De Houthi’s, die steun ontvangen van Iran, hebben zich gericht op schepen langs de belangrijke scheepvaartroutes, wat Pentagon-woordvoerder generaal-majoor Pat Ryder omschrijft als aanvallen op het economische welzijn van landen wereldwijd. De coalitietroepen zullen opereren als een “soort snelwegpatrouille”, die patrouilleert en assistentie biedt aan commerciële schepen die de regio doorkruisen, te midden van oproepen aan de Houthi’s om hun aanvallen te staken.

De recente escalatie in het Israëlisch-Palestijnse conflict heeft geleid tot een hevige respons van Israël, waaronder bombardementen en een grondoffensief in Gaza, met een hoge dodentol. Deze gebeurtenissen hebben verontwaardiging gewekt in het Midden-Oosten en invloed op de beveiliging van de scheepvaart in de Rode Zee. De VS kondigde de oprichting van de coalitie aan om de regionale veiligheid en de vrije doorvaart in deze belangrijke zeeroute te waarborgen. De Houthi’s hebben gedreigd met vergelding als ze worden aangevallen.

error: Kopiëren mag niet!